Der Fliegende Hollander

Der Fliegende Hollander

Richard Wagner

   

(Düsseldorf 28-02-1996 / Deutsche Oper am Rhein)

Libretto van Richard Wagner, naar de gelijknamige sage van Heinrich Heine.
Romantische opera in 3 aktes.
Plaats en tijd. De kust van Noorwegen rond 1650 (18e eeuw)
Première.Dresden (Hoftheater) op 02-01-1843.  

DE HOLLANDERbas / bariton
DALAND (Noors zeevaarder)bas
SENTA (zijn dochter)sopraan
ERIK (jager, verliefd op Senta)tenor
MARY (voedster Senta)mezzosopraan
DE STUURMAN (van Daland)tenor


Inhoud

Volgens een oude ballade had een overmoedige Hollandse zeeman God bespot. Hierdoor werd hij verdoemd tot een eeuwig rusteloos bestaan op zee. Eens in de zeven jaar mag hij het vasteland betreden om een vrouw te zoeken die hem trouw zal zijn tot de dood. Zij alleen kan hem verlossen van de vloek. Senta, dochter van een zeevaarder voelt zich hiertoe geroepen en als de ongelukkige het huis van haar vader binnenstapt, herkent zij hem meteen. Haar vader is erg geïnteresseerd in de schatten van de Vliegende Hollander, en hij is blij dat zijn dochter de Hollander eeuwige trouw belooft. Echter wanneer Senta zich los wil maken van de jager Erik, raakt zij in een hevige innerlijke strijd. De Hollander voelt zich hierdoor verraden en vaart uit. Omdat zij eeuwige trouw had beloofd, stort Senta zich in zee. Haar dood brengt de verlossing voor de vervloekte Hollander.
Akte I
eerste toneel
Een steile rotsoever.
Vanwege een hevige storm heeft het schip van Daland toevlucht gezocht in de baai. Vlak bij het land van oorsprong gaat het voor anker. Meteen daarna loopt ook het schip van de Hollander binnen.
tweede toneel
Er zijn weer zeven jaren verstreken. De vervloekte Hollander  is vanwege godslastering gedoemd tot eeuwig ronddolen. Aan land gaat hij op zoek naar de vrouw die hem zal verlossen.
derde toneel
Daland is geïnteresseerd in de schatten van de vreemdeling en nodigt hem uit in zijn huis. Hij belooft de man de hand van zijn dochter.
Akte II
eerste toneel
Een ruime kamer in het huis van Daland.
`s Avonds tijdens het spinnen zingen de meisjes om de tijd te doden. Senta heeft genoeg van die 'domme liedjes' , ze verlangt ernaar eens iets belangrijks te doen. Het lied dat ze begint te zingen, de ballade van de vliegende Hollander, is haar favoriet (er hangt ook een plaat van aan de muur). Senta identificeert zich in toenemende mate met de vrouw die de vliegende Hollander verlost.
tweede toneel
In een droom heeft jager Erik, die van Senta houdt, zijn geliefde in de armen gezien van de Hollander. Hij waarschuwt haar voor haar verderfelijke dweepzucht.
derde toneel
Daland komt thuis en stelt de onbekende vreemdeling voor aan zijn dochter, met de bedoeling dat de twee elkaars geliefde zullen worden. Senta heeft de Hollander onmiddellijk herkend en zweert hem haar eeuwige trouw.
Akte III
eerste toneel
Een baai met rotsachtige oever, aan de zijde van het huis van Daland.
De matrozen van Daland vieren luid en duidelijk hun veilige thuiskomst en nodigen de Hollandse bemanning uit voor een gezamenlijk glas wijn. Maar op het schip van de Hollander is het akelig stil. Plotseling duikt er een schimmig spook op, dat de Noorse zeevaarders flink laat schrikken.
tweede toneel
Nog eenmaal probeert Erik Senta op andere gedachten te brengen en herinnert haar aan de liefdesverklaring die hij haar ooit gaf. Bij toeval is de Hollander getuige van dit gesprek. Hij houdt Senta voor een besluiteloze vrouw en kiest het ruime sop. Senta stort zich in zee en het spookschip zinkt. In het gloeiende morgenrood verschijnen de van geluk stralende, ineengevlochten gestalten van Senta en de Hollander.  
 

(Düsseldorf 28-02-1996 / Deutsche Oper am Rhein)

NEIL VARONdirigent
HANS NEUGEBAUERregie
HEINRICH WENDELdecor
INGE DIETRICHkleding
RUDOLF STAUDEkoor
ULRICH RAPPtoneelregie
Bezetting 
ZENON KOSNOWSKIDe Hollander (bas/bariton)
HANS TSCHAMMERDaland (bas)
NANCY JOHNSONSenta (sopraan)
WOLFGANG SMIDTErik (tenor)
CORNELIA BERGERMary (mezzosopraan)
HELMUT PAMPUCHDe Stuurman (tenor)