La Favorite

La Favorite.jpg

Gaetano Donizetti

 


(Luik 16-06-2001 / Opera Royal De Wallonie)  

Libretto.Alphonse Royer, Gustave Vaëz en Eugène Scribe, naar Le Comte de Comminges van Baculard d'Armaud. Opera in vier akten.
Plaats en tijd: Castilië, halverwege de 14e eeuw.
Première: 02-12-1840, Parijs (L`Opéra de Paris)   

Alphonso XI (Koning van Castilië) bariton
Léonora dI Guzmán (zijn gunstelinge) sopraan of mezzosopraan
Fernando (jonge novice) tenor
Baldassare (overste klooster Santiago de Compostella) bas
Don Gasparo (officier van de koning) tenor
Inès (vertrouwelingen van Léonor) sopraan
een edelman tenor
koor  
Inhoud

Castilië, omstreeks 1340. 
De jonge novice Fernando vermoedt niet dat de door hem beminde Léonora in werkelijkheid de gunstelinge van de koning is. De koning wil uit angst voor de pauselijke ban zijn relatie beëindigen en huwelijkt Léonora uit aan Fernando. Als Fernando de waarheid over Léonora ervaart, keert hij terug naar het klooster.
Hier vindt Léonora hem weer en bekent hem haar liefde. Ze sterft in de armen van Fernando.
Akte I  
Eerste toneel.
In het klooster van San Juan de Compostella.
De jonge novice Fernando, heeft Léonora een keer gezien, en heeft per ongeluk tijdens de dienst haar hand aangeraakt. Dit wordt opgemerkt door de kloosteroverste Baldassare die hoopt dat Fernando hem zal opvolgen.
Verliefd geworden op de mooie vrouw aria Una vergine, un angiol di Dio, besluit Fernando echter het klooster te verlaten om haar terug te vinden. Baldassare voorspelt hem dat hij op een dag terug zal komen. 

Tweede toneel
.
Geblinddoekt komt Fernando aan op het mooie eiland Saint Léon, waar hij wordt rondgeleid door Inèz en haar vriendinnen. aria met koor Bei raggi lucenti  gevolgd door een vrouwenkoor dolce zeffiro il seconda. Zij zijn de bedienen van zijn geliefde Léonora, die haar identiteit niet prijsgeeft. Fernando weet niet dat de dame in kwestie de gunstelinge van de Koning is. Zij wijst zijn huwelijksaanzoek af, maar biedt hem wel een officiersbrevet aan in het koninklijke leger. duet  Sia vero? Laciarti.  Als Inèz de komst van de Koning aankondigt vertrekt Léonora. Fernando overtuigd van Léonora`s liefde wil als soldaat roem verwerven om Léonora waardig te zijn. aria Si che un tuo solo accento.

Akte II   
Sevilla, het paleis van Alcazar.
Fernando  heeft zijn droom waargemaakt en zich als soldaat onderscheiden. Als jong officier heeft hij met het Spaanse leger de Moren verslagen en Alcazar heroverd. De Koning  zingt over zijn liefde in een aria vol overdreven emotie Vien, Léonora, a piedi tuoi.  Léonora komt op samen met Inèz.

Ter gelegenheid van de overwinning van Fernando, geeft de Koning een feest. Léonora is  verheugd over de eer die hem te beurt valt, en ziet in dat zij niet meer als de minnares van de Koning zal zijn. duet. In questo suole.
Casparo toont  haar een brief  die hij uit handen van Inèz heeft onderschept, de liefdesverklaring van Fernando aan haar. Ze bekent de Koning dat ze van iemand anders houdt, maar weigert zijn identiteit bekend te maken. Baldassare komt met een bericht van de Paus, waarin Alfonso  verplicht wordt de eer van zijn vrouw te herstellen, zoniet dan zal hij in de ban worden gedaan. ensemble  Ah paventa il furor d`un Dio vendicatore

Akte III  
Een zaal in het paleis van Alcazar.
Koning Alfonso is enorm verbaasd als hij hoort dat  Léonora van iemand anders houdt. Hij beveelt Casparo om Léonora bij hem te brengen en Inèz aan te houden. Als hij van Fernando wil weten, hoe hij hem voor zijn moed kan belonen vraagt deze om de hand van Léonora. De Koning keurt het huwelijk van Léonora en Fernando goed, echter niet zonder misnoegen. Hij zingt de ironische en aangrijpende aria  A tanto amor. Daarna trekt hij zich terug met Fernando.

Leonora is geroerd door de edelmoedigheid van de vorst. Zij houdt van Fernando, maar ze is verscheurt door angst en twijfel omdat Fernando de waarheid over haar positie niet kent. aria O me Fernando en de cabaletta Su crudeli Pas na de huwelijksceremonie wordt het Fernando duidelijk dat hij met de minnares van de Koning trouwde. aria  La belle del Ré . Woedend rukt hij zijn ordetekens af, breekt zijn zwaard en werpt de stukken ervan voor de voeten van de Koning. Diep teleurgesteld keert hij terug naar het klooster.

Akte IV  
In het klooster:
De akte begint met een monnikenkoor met daarin een solo van Baldassare, Splendon più belle in ciel le stelle.  Fernando zal hedenmorgen zijn  gelofte als monnik afleggen. Hij geeft uiting aan zijn wanhoop en ontreddering in de romance,  Spirito gentil, een van de mooiste tenor aria`s uit het Italiaanse repertoire. Dan verschijnt de uitgeputte Léonora, vermomd als novice. Zij hoort de stem van Fernando terwijl hij zijn gelofte aflegt. Als hij haar herkent, gelast hij haar te vertrekken. Ah! va, t` invola e questa terra.  Leonora, onschuldig aan de intriges van de koning vraagt om vergeving. duet  Pietoso al par del Nume.

De liefde van Fernando laait weer op. Hij wil met haar vluchten naar een ander land. duet  Vieni, ah vieni, io m` abbandono. Het is echter te laat, zij sterft in zijn armen. Baldassare geeft de monniken opdracht voor haar zielenrust te bidden. Fernando` s laatste woorden zijn. Bid morgen voor mijn zielenrust.  


(Luik 16-06-2001 / Opera Royal De Wallonie)  

JEAN - PIERRE HAECK

muzikale leiding

CLAIRE SERVAIS

regie

FREDERIC ROELS

toneelleiding

VALERIE URBAIN

decor & kleding

ROBERTO VENTURI

licht

Bezetting

 

BEATRICE URIA - MONZON

Léonora di Guzman (mezzosopraan)

INGE DREISIG

Inèz (sopraan)

LUDOVIC TEZIER

Alfonso XI (bariton)

JEAN - LUC VIALA

Fernando (tenor)

WOJTEK SMILEK

Baldassare (bas)

GUY GABELLE

Don Casparo (tenor)