I Due Foscari

I Due Foscari.jpg

Giuseppe Verdi    

Libretto van F.M.Piave, naar het toneelstuk The Two Foscari (1821) van Byron. 
Lyrische opera in 3 aktes met 8 tonelen.
Plaats en tijd. Venetië, 1457 Première.
Rome (Teatro Argentina) op 03-11-1844.  

FRANCESCO FOSCARIi (Doge v. Venetië)bariton
JACOPO FOSCARI (zijn zoon)tenor
LUCRETIA CONTARINI (vrouw v. Jacopo)sopraan
JACOPO LOREDANO (Lid raad van Tien)bas
BARBARIGO (senator)tenor
PISANA (vriendin Lucrezia)sopraan
DIENAAR VAN RAAD VAN TIENtenor
DIENAAR VAN DE DOGEtenor


Inhoud

De zoon van de Doge, Jacopo Foscari wordt van moord beschuldigd en verbannen. Verantwoordelijk voor deze intrige is Jacopo Loredano, die jaloers is op de Doge. De Doge is overtuigd van de onschuld van zijn zoon, maar kan niets tegen de gerechtelijke uitspraak inbrengen. Jacopo`s vrouw, Lucrezia vraagt om genade, maar tevergeefs. In de stad wordt luidruchtig feest gevierd, terwijl Jacopo naar de staatsgalei wordt gebracht, waar zijn vonnis wordt voltrokken. Als de echte moordenaar schuld bekent is Jacopo al dood. Loredano zet de leden van de Raad van Tien op tegen de Doge Foscari, en hij dwingt de voor het leven gekozen Doge tot aftreden. Als een vijand van de familie zich aankondigt als nieuwe Doge, sterft de oude Foscari.
Akte I
Eerste toneel
De hal van het Dogepaleis.
Jacopo, zoon van de Doge wordt vanuit de staatsgevangenis voorgeleid aan de Raad van Tien en de Senaatsleden, omdat hij wordt beschuldigd van moord.
Tweede toneel
In het paleis van de Foscari`s wil Lucrezia, de vrouw van Jacopo proberen om de veroordeling op haar man, en het vonnis tot verbanning ongedaan te maken.
Derde toneel
Weer in de hal van het Dogepaleis.
Het vonnis wordt door de Senatoren bekrachtigd. Vierde toneel.  De privé-vertrekken van de Doge. Francesco Foscari is verbitterd. Zijn gedachten gaan uit naar zijn zoon die hij niet kan beschermen tegen de wraakzucht van de aanklagers. Hij is ontroerd als zijn schoondochter Lucrezia de moed en wil toont om hem om hulp te vragen.
Akte II
Eerste toneel
De staatsgevangenis.
Jacopo heeft afschuwelijke dromen en denkt dat hij spoedig zal sterven. In de armen van Lucrezia wordt hij wakker. Van haar hoort hij het vonnis dat de Raad van Tien over hem heeft geveld. Francesco moet dit vonnis officieel aan hem mee  delen, waarbij hij dan wordt gadegeslagen door de triomfantelijke Loredano, die lid is van de raad en aartsvijand van Jacopo.
Tweede toneel.
De hal van het Dogenpaleis.
Het vonnis wordt in de raadskamer bevestigd. Jacopo`s vader is machteloos en kan hem geen hulp bieden. Zelfs hun twee kinderen, die door Lucrezia zijn meegenomen geven de Senatoren geen rede om het vonnis wat te verzachten. Hun meerderheid schaart zich achter Loredano.
Akte III
Eerste toneel
Klein plein bij de Basilica di San Marco.
De feestelijke, vrolijke `regatta` wordt onderbroken door de staats-galei, die Jacopo komt halen. Jacopo moet afscheid nemen van zijn vrouw en kinderen.
Tweede toneel
De privé-vertrekken van de Doge.
De oude Foscari is diep bedroefd om zijn oudste zoon. Als hij een brief ontvangt, waarin de echte dader de moord bekent, is het echter al te laat. Hij hoort van Lucrezia dat zijn zoon al is terechtgesteld. Loredano probeert samen met de leden van de raad Francesco over te halen om zijn ambt neer te leggen. Lucrezia staat haar schoonvader bij en leidt hem weg. Het luiden van de klok van de Basilica di San Marco kondigt de nieuwe opvolger al aan. Als de oude Foscari sterft aan een gebroken hart is de wraak van Loredano volbracht.