I Capuleti e i Montecchi

I Capuleti e i Montecchi.jpg

Vincenzo Bellini


(Romeo en Julia)(2uur en 50 min.)  

(Luik 07-02-2010/Palais Opéra de Liège)

(Essen 19-03-2011/ Aalto-Musiktheater Essen)(concertante uitvoering)


Libretto van Felice Romani, naar een bewerking voor de opera "Giulietta e Romeo" van de componist Nicola Vaccai, gebasseerd op het verhaal van Shakespeare.
Opera in 2 aktes en vijf tonelen.
Plaats en tijd. Verona, rond het paleis Capuletti.13e eeuw.
Première. Venetie, (Teatro La Fenice) op 11-03-1830. 

Capellio (leider van de Capuletti / vader van Giulietta) bas
Giulietta (zijn dochter, verliefd op Romeo) lyrische sopraan (soms tenor)
Romeo (leider van Montecchi) alt
Tebaldo (bedrogen door Giullietta) tenor
Lorenzo (arts, in dienst van de Capuletti) bas/bariton

Inhoud

Het verhaal gaat over de kinderen Romeo Montague (Romeo Montecchi) en Giulietta Capulet (Guilietta Capuleti). Zij zijn verliefd op elkaar geworden, maar hun ouders zijn van rivaliserende families in Verona (Italie). De adellijke families - Montague en Capuleti - raken regelmatig slaags met elkaar, ondanks dat de Vorst van Verona de Graven al meerdere malen heeft gewaarschuwd dat het afgelopen moet zijn.

Akte I

scene I
In het paleis.
De Capuleti, partizanen van Capellio van de partij van de Welfen verzamelen zich met het oog op een aanval van hun vijanden de Montecchi, die worden geleid door Romeo, de man die de zoon van Capellio heeft gedood. Capellio en Tebaldo spreken hun volgelingen toe. Tegen de raad in van Lorenzo, zijn vriend en arts verwerpen beiden het vredesaanbod dat Romeo laat brengen. Hij wil vrede tussen de Capuleti en de Montecchi en verklaart dat Capellio`s zoon in de strijd is gestorven en dat Romeo dat betreurt. Maar Tebaldo wil wraak nemen op Romeo. Capellio wil dat zijn dochter zich verlooft met Tebaldo `E serbata a questo acciaro`. Maar Giulietta is verliefd op Romeo. Met hulp van de geneesheer Lorenzo (die op de hand is van Romeo) bezoekt Romeo haar.

Romeo, vermomd als afgezant van de Montecchi`s, biedt vrede aan omdat hij er zeker van wil zijn dat hij en Giulietta mogen trouwen. Hij vertelt dat Romeo enorm spijt heeft over de dood van Capellio`s zoon. `Se Romeo t`uccise un figlio` en zegt dat Romeo met Giulietta wil trouwen en de plaats in wil nemen als tweede zoon van de oude Capellio. Capellio verklaart dat Tebaldo die plaats reeds heeft ingenomen en verwerpt alle ideeën omtrent vrede. Romeo accepteert hun uitdaging tot oorlog en stelt Capellio verantwoordelijk voor het bloed dat er nog zal vloeien. `La tremenda ultrice spada`.
scene II
Giulietta voelt er niets voor om met Tebaldo te trouwen. Zij wacht vol liefde op Romeo `Oh! quante volte`. Lorenzo komt binnen. Hij heeft geregeld dat Romeo door een geheime deur bij haar kan komen. Romeo is van plan om Giulietta over te halen om met hem te vluchten, maar ze biedt weerstand in naam van familieplicht, wet en eer. Zij weigert Verona en haar vader te verlaten en verklaart nog liever te sterven aan een gebroken hart.
scene III
In een ander deel van het paleis vieren de Capuleti`s het op handen zijnde huwelijk van Giulietta en Tebaldo. Romeo is vermomd (maar herkend door Lorenzo). Hij wacht op de hulp van zijn soldaten om het huwelijk met geweld te verhinderen. In het tumult van de aanval door de Motecchi`s ziet Giulietta Romeo. Opnieuw verklaart hij haar zijn liefde en vraagt haar om samen te vluchten, maar zij wil dat niet.

Romeo valt in een hinderlaag en de Montecchi`s willen hem helpen, maar onthullen daarbij zijn ware identiteit Capellio en Tebaldo ontdekken hem en gaan ervan uit dat hij komt in opdracht van de Montecchi`s. Giulietta wil Romeo voor haar vader verbergen, maar hij vertelt vol trots zijn ware naam. Montagues, de vader van Romeo wil hem beschermen en de geliefden zijn nu verdeeld in twee partijen.

Akte II

scene I
Giulietta wacht op nieuws over het gevecht. Lorenzo vertelt haar dat Romeo leeft, maar haar vader beslist dat zij goed bewaakt moet worden, en wil dat zij nu snel mee zal moeten naar het kasteel van Tebaldo. Om hieraan te ontsnappen heeft Lorenzo een plan bedacht. Hij stelt haar voor een slaapdrankje te nemen. waardoor het zal lijken of zij dood is. Ten einde raad drinkt Giulietta de fatale beker leeg. Lorenzo belooft dat hij en Romeo er zullen zijn als zij weer wakker wordt.

Capellio komt zijn dochter zeggen dat zij tegen de avond met Tebaldo mee moet gaan. Zij vraagt haar vader om vergiffenis maar hij is doof voor haar gebeden en heeft geen oog voor de toestand waarin zij verkeert. Hij verplicht haar Tebaldo te volgen. `Ah! non poss `io partire`. Capellio, die vermoedt dat Lorenzo een verrader is, wordt angstig en verwacht moeilijkheden. Hij laat Lorenzo  in de gaten houden
scene II
In de kelders van het paleis.
Lorenzo is niet meer vrij in zijn doen en laten en heeft Romeo niet meer op de hoogte kunnen brengen van zijn plannen. Romeo wacht vol ongeduld op Lorenzo die maar niet verschijnt. Tebaldo komt binnen en zij zingen een duet vol vijandigheden. `Stolto! a un sol mio grido`. Zij gaan een gevecht aan maar worden gestoord door een begrafenisstoet. `Pace alla tua bell`anima`. De dode is Giulietta. Romeo werpt zijn zwaard weg en smeekt Lorenzo om hem te doden, maar die is zelf van streek en vindt daartoe niet de kracht. De rivalen zijn nu verenigd in wroeging en willen allebei liever sterven.
scene III
In de graftombe van de Capuleti`s.
Romeo arriveert in de grafkelder van de Capuleti om te treuren en te sterven op het graf van Giulietta. Zijn vrienden openen haar kist. Romeo, die niet weet dat zij slechts verdoofd is, neemt afscheid van haar `Deh`! tu, bellànima`, en neemt vergif in. Te laat ontwaakt Julia uit haar slaap en Romeo is verbaasd over haar gesimuleerde dood.  Het was hem niet bekend dat dit Lorenzo`s plan was. Vol hartstocht vertelt Romeo haar dat hij zal sterven. Hij overlijdt, en Giulietta die niet verder wil leven zonder hem steekt zich dood. Capellio en Lorenzo ontdekken de twee levenloze lichamen en de Montecchi`s geven de schuld van dit alles aan Capellio.
 

(Luik 07-02-2010/Palais Opéra de Liège)

LUCIANO ACOCELLA dirigent
CRISTINA MAZZAVILLANI MUTI regie
EZIO ANTONELLI decor
ALESSANDRO LAI kleding
DANIELE NALDI licht
MARCEL SEMINARA koor
Bezetting  
MAURIZIO LO PICCOLO
Capellio (bas)
PATRIZIA CIOFI Giulietta (sopraan)
LAURA POLVERELLI Romeo (alt)
ALDO CAPUTO Tebaldo (tenor)
LUCIANO MONTANARO Lorenzo (bariton)

(Essen 19-03-2011/ Aalto-Musiktheater Essen)(concertante uitvoering)


Bezetting 
MARCEL ROSCACapellio (bas)
ANNA VIROVLANSKYGiulietta (sopraan)
MICHAELA SELINGERRomeo (alt)
ZURAB ZURABISHVILITebaldo (tenor)
HORST LAMNEKLorenzo (bariton)