Montanaro - Luciano Montanaro

Luciano Montanaro.jpg

bas


Luciano Montanaro volgde zijn studie aan het concervatoriun van Brescia waar hij in 1992 zijn diploma voor klarinet behaalde o.l.v. Silvio Maggioni. Na zijn muziekale ervaringen met kamer- en symohonie-orkesten, begon hij zich toe te leggen op zingen. Hij werkte mee aan verschillende uitvoeringen met nationale- en internationale orkeste, waaronder het Orchestra Filarmonica di Nizza, het Orchestra Filarmonica di Cannes en het Orchestra Filarmonica di Piemonte.

Hij was te zien in verschillende theaters, waaronder Lirico In Caglari, de Opera di Monte Carlo, Opera di Nice en de Opera di Roma, waar hij rollen vertolkte in diverse opera`s, zoals Macbeth, il Trovatore, Tosca, Romeo e Giulietta (I Capuletti e i Montecchi), Fidelio, Madama Butterfly, Salomé, Rigoletto en Aida.

Montanaro werkte samen met belangrijke regisseurs; Paul-Emile Fourny, Pier Luigi Pizzi, Mario Pontiggia, Luca Ronconi, Paolo Miccichè, Giovanni Agostinucci en Eduardo Siravo, en met de dirigenten Erich Hull, Renato Palumbo, Marco Guidarini, Aldo Salvagno, Giovanni Regggioli, Bruno Campanella en Mark Foster.

Groot succes had hij met de rol van Fiesco in Simon Boccanegra (Verdi). Bijzonder geslaagd was hij in de rol van Rè in Aida. Voor het Teatro dell` Opera di Roma o.l.v. Placido Domingo speelde hij als Monterone in Rigoletto, een productie met de dirigent Bruno Campanella. Tussendoor kreeg hij bovendien nog hoofdrollen tijdens een tournee naar Japan.

Voor de vertolking van het Requiem van Verdi in de Baseliek di Saint Remi in Reims kreeg hij veel lof. Aan de Opera Royal de Wallonye in Luik speelde hij de rol van Groot Inquisiteur in Don Carlos.

* I Capuleti e i Montecchi (*Bellini)(Luik 07-04-2010 / Palais Opéra de Liège)(Lorenzo)(bariton)