Miricioiu - Nelly Miricioiu

Nelly Miricioiu m

sopraan 

Nelly Miricioiu, geboren in Roemenie en woonachtig in Engeland is vanaf 1982 verbonden aan het Royal Opera House Covent Garden in London. In Nederland maakte zij furore in de Vara Matinee`s, die haar de bijnaam bezorgde van de Maria Callas van de Vara.

Vanaf 1995 zong uit het Italiaanse belcanto-repertoire  hoofdrollen in de opera`s van Rossini, Donizetti en Bellini. Met haar coleraturen en lyrische kwaliteiten brengt zij steeds weer het operapubliek in vervoering. Ook haar rollen in de meer dramatische opera`s van Puccini en Verdi vertolkt zij op een geweldige wijze. De dramatische diepgang die deze rollen vereisen weet zij te combineren met haar lyrische belcanto-kwaliteiten.

Zelf zegt zij dat zij razendsnel de noten instudeert, maar dat het begrijpen van het karakter van het personage een proces is dat jaren duurt. Hierbij laat zij zich graag leiden door talentvolle regisseurs om ook de andere kant van de rol te ontdekken.

In de productie van Toska (de eerste vertolking door haar was in 1982) werkte zij samen met Nicolaus Lehnhof.
De patij  van Tosca  eist van een zangeres een register aan vocale mogelijkheden, de engelachtige schoonheid in de aria's tot en met het donkergekleurd timbre in de dramatische passages. Tosca moet  vilein (boosaardig / gemeen), lieflijk en tragisch kunnen zijn. Miricioiu bezit deze kwaliteiten. De vergelijking met Callas ligt daarom voor de hand. Het van zeer groot belang dat men bij de interpretatie van een rol rekening houdt met het eigen persoonlijk karakter van een stem.

 

* Norma (*Bellini)(Eindhoven 27-06-1999 / Muziekcentrum Frits Philips)(Consertante)(Norma)(sopraan)  

* Tosca (*Puccini)(Brussel 09-09-2000 / De Munt / La Monnaie)(Floria Tosca)(sopraan)  

* Concert (`s-Hertogenbosch 21-09-2004 / Theater aan de Parade)(sopraan)