Mechelen van - Werner van Mechelen

Werner van Mechelen m

bas  

De Belgische zanger Werner van Mechelen studeerde aan het Lemmensinstituut bij Roland Bufkens, en behaalde hier het Hoger Diploma Zang. Hij deed mee aan meestercursussen bij ondermeer Dietrich Fischer - Dieskau, Elisabeth Schwarzkopf, Robert Holl, Malcolm King en bij het lieder-duo Mitsuko Shirai en Hartmut Höll.

Vanaf 1988 haalde hij verschillende prijzen op internationale zangwedstrijden, zoals de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth (Brussel), het Internationaal Vocalistenconcours ('s Hertogenbosch), Concours International de Chant (Toulouse) en het Concorso Viñas (Barcelona). Op dit Concorso Viñas won hij tevens de speciale Schubertprijs.

Bij zijn deelname (juni 1995) aan de wereldbefaamde Cardiff Singer of the World Competition oogstte hij veel succes. Concerten met daarin passies, oratoria, en orkestliederen brachten hem op vele vooraanstaande podia. De dirigenten waarmee hij werkte waren Stefan Soltesz, Antonio Papano, Sigiswald Kuijken, Silvio Varviso, Ton Koopman, James Conlon en vele anderen.

Als operazanger zong hij als gast in vele theaters, en vertolkte hij alle grote Mozart - partijen, naast andere bekende rollen uit het repertoire. In de Vlaamse Opera was hij te horen als Schaunard en Marcello in La Bohème, als Sonora in La Fanciulla del West (*Puccini), als Tierbändiger en Athlet in Lulu en in 2003 als Fritz Kothner in Die Meistersinger von Nürnberg. Andere vertolkingen waren, Dandini in La Cenerentola, Arbeiter en de titelrol in Wozzeck, Rigoletto, Belcore in L'Elisir d'Amore en als Wolfram in Tannhäuser.

In mei 2003 zong hij de rol van Papageno in Die Zauberflöte in de Opera van Seoul. Toch gaat zijn voorliefde uit naar het liedgenre. Zijn klavierpartners hierbij zijn Jozef De Beenhouwer, Eric Schneider en andere. Naast alle grote liedcycli, omvat zijn repertoire ook rariteiten.

Buiten vele grote opnames voor radio en televisie in zowel binnen- als buitenland, maakte Werner Van Mechelen ook CD-opnames met liederen van Richard Strauss, Claude Debussy (Phaedra), Francis Poulenc (Vanguard), Lodewijk Mortelmans (Phaedra) en Peter Benoit (Phaedra). Ook van opera's werden CD`s opgenomen, Don Giovanni, Livietta e Tracollo (*Pergolesi) en Le Nozze di Figaro.

In het seizoen 2003/2004 zong Werner Van Mechelen in de Opera van Dortmund de titelrol in Le Nozze di Figaro en als Leporello in Don Giovanni. In de Opéra de Wallonie vertolkt hij de rol van Alberich in Der Ring des Nibelungen. Hiernaast zagen we hem in de Vlaamse Opera bij Hänsel und Gretel, Die Meistersinger von Nürnberg, La Fanciulla del West, La Bohème en Lulu.
 

* Salomé (*R.Strauss)(Brussel 09-09-1995 / De Munt / La Monnaie)(Nazarener 2)(bas)  

* Hänsel und Gretel (*Humperdinck)(Gent 10-01-2004 / Vlaamse opera)(Peter)(bariton)

* Falstaff (*Verdi)(Antwerpen 14-12-2008 / De Vlaamse Opera)(Ford)(bariton)