Moss - Henry Moss

Henry Moss m

tenor  

Naast zijn rechtenstudie zong Henry Moss in veel kerken, bij amateur opera gezelschappen en theaterproducties. Na het behalen van zijn diploma werd hij procureur, maar besloot toch voor de muziek te kiezen. Hij studeerde van 1993 - 1997 aan de Royal Academy. Zijn leraren waren o.a. Kenneth Bowen en Antony Saunders. Bij zijn vertrek werden hem de Princess Alice`s Prize en de Tom Hammond operaprijs toegekend.

Ook nam hij deel aan de London Royal School Vocal Faculty Opera Course en had in 1995 zijn eerste optreden met hen in The Fair at Sorochintsi met de rol van Afanasy Ivanovich, als zoon van de priester. Zijn Russisch, werd geroemd door Gennadi Rozhdestvensky, die dirigent was van deze voorstellingen in the Britten Theatre of the Royal College of Music in Londen.

Andere rollen voor de London Royal Schools' Opera waren, Lysander in A Midsummer Nights Dream, Gonzalve in L'Heure Espagnole, Ferrando in Cosi fan tutte. Ook zong hij onder andere de titelrol in Albert Herring, Marco in The Gondoliers en Slender in Sir John in Love, allemaal voor British Youth Opera, Lensky in Eugene Onegin voor de Clonter Farm Opera en de hoofdrol in twee Amerikaanse eenakters;  I can't stand Wagner en The Music Shop voor Jigsaw Opera.

Buiten het opera repertoire zong hij Bach's Christmas oratorium en St. John Passion, Elgar's Dream of Gerontius, Haydn's Creation, Handel's Messiah, Mendelssohn's Elijah, Mozart's Requiem, Mahler's Das Lied von der Erde.

Hij is zich ook aan het ontwikkelen in het lichtere genre en zong onlangs Die schöne Müllerin voor de eerste keer in een concert. Met Kerstmis 1997 maakte hij zijn koninklijk operadebuut als The western Union Boy en Hot Biscuit Slim in (*Britten's) Paul Bunyan in Snape Maltings.

Andere recente rollen zijn, Goro in Madame Butterfly met Opera Zuid in Nederland, Fracasso in La Finta Semplice (*Mozart) bij het 1998 Buxton Festival. Pong in Turandot voor Mid Wales Opera. Voor Opera Zuid Cecco in Il Mondo della Luna.

Juni 1999 trad hij voor het eerst op in Italie, in Spoleto met de rol van Generaal Kornovnitsin, Gerard en de eerste Russische Staff Officier  in War and Peace (*Prokofiev). Maart 2000 zong hij in Opera Nantes als Flamand in Capriccio (* R.Strauss). Optredens, als tweede Jood in Salome in La Monnaie te Brussel, o.l.v. Zubin Metha staan in de planning.  

* Il Mondo Della Luna (*Haydn)(Eindhoven 20-03-1999 / Stadsschouwburg / Opera Zuid)(Cecco)(tenor)