Mosuc - Elena Mosuc

Elena Mosuc

sopraan


Geboren in 1965 te Lasi (Roemenië). Elena Mosuc volgde haar opleiding aan het George Enescu-Concervatorium in Lasi. Zij won verschillende internationale competities en ontving veel belangrijke prijzen. In 2005 kreeg zij van de Roemeense president de titel "Officer of Arts" de hoogste muziekprijs van dat land. In 2009 behaalde zij haar eredoctoraat in muziek-wetenschappen met als thema "De dwaasheid van de Italiaanse Opera in de eerste helft fan de 19e eeuw".

In Roemenië werd zij uitgeroepen tot de vrouw van het jaar 2009 en in 2010 werd zij ereburger van haar geboortestad. Al bij aanvang van haar carrière was zij nauw verbonden met het Opernause Zürich, en vertolkte daar meerdere rollen, zoals De Koningin van de nacht, Konstanza, Donna Anna, Lucia di Lammermoor, Linda de Chamounix, Gilda, Elvira, Violetta Valéry, Luisa Miller, Sophie, Zerbinetta, in Die schweigsame Frau (*Richard Strauss) Aminta/Timidia, Musetta, Antonida in A life for the Tsar (*Mikhail Glinka) Micaëla, Olympia en Giulietta.

Als gast was zij te bewonderen in alle belangrijke Europese operahuizen, in Japan en China. Zij werkte samen met de grote dirigenten en regisseurs.


* Lucia di Lammermoor (*Donizetti)(Brussel 18-04-2009 / De Munt / La Monnaie/Cirque Royal)(Lucia)(sopraan)

* Le Duc D`Albe (*Donizetti)(Gent 2012 / Vlaamse opera)(Hélène)(sopraan)

* Lucrezia Borgia (*Donizetti)(Brussel 23-02-2013 / De Munt / La Monnaie/Cirque Royal(Lucrezia Borgia)(sopraan)