Accocella - Luciano Acocella

Luciano Acocela.jpg

dirigent


Luciano Acocella studeerde in Rome aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia o.a. Piano, compositie en orkestleer. Hierna ging hij studeren aan de Royal Academy of Music in Copenhagen. Hij volgde master classes aan de Santa Cecilia Accademia, de Accademia Musicale Chigiana en in Hilversum.

Hij won verschillende prijzen zoals de Prokofiev Conducting Competition en de Mitropoulos Competition for Conductors. Zijn carrière als dirigent begon in Italie, later kwam hij in Nederland, China, Denemarken, Japan, Rusland, Polen en Roemenie.

In 2000 maakte hij zijn debuut in Copenhagen met The Rape of Lucrezia (*Britten). Daarna dirigeerde hij de opera`s Madama Butterfly en Adriana Lecouvreur, en werkte hij mee aan verschillende producties in Italie, Aix-en-Provence, Granada en Londen.

In 2002 dirigeerde hij Manon Lescaut in Bologna en Il Barbiere di Siviglia in Tokio nast Florez, Nucci en Praticó.

In 2004 ging hij naar Seoul (georganiseerd door het Teatro Comunale di Bologna) voor de productie van Rigoletto, samen met Nucci, Sumi Jo en Machado.

Hij werkte samen met het Orchestra Filharmonica de la Ville en dirigeerde hier de Petite Messe Solemnell (*Rossini) (2005), en had regelmatig gastoptredens. Ook kreeg hij uitnodigingen van verschillende orkesten in Europa, waaronder het Nederlands Radio Symphonie Orkest.

* I Capuleti e i Montecchi (*Bellini)(Luik 07-04-2010 / Palais Opéra de Liège)