Dinic - Srboljub Dinic

Srboljub Dinic

dirigent


Srboljub Dinic werd geboren in 1969 in Nis (Servie) in een muziekaal gezin. Zijn moeder pianolerares, en zijn grootvader dirigent en cellist. Op vier jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste pianolessen. Hij bezocht de muziekschool en het muziekgymnasium in Nis en ging van 1988 tot 1995 naar de Muzikacademie Belrad en kreeg pianoles, studeerde kamermuziek en dirigeren. In deze periode won hij meerdere eerste prijzen, voor piano (solo), en kamermuziek in Servie en Italie.

Dinec had de leiding bij meerdere koren en kamerorkesten en gaf concerten in veel Europese steden, o.a. in Zwitserland, Duitsland, Italie, Zweden, Bulgarije, Kroatie en Frankrijk. Daarnaast had hij de leiding bij dirigenten cursussen in Servie en Europa. Van 1992 tot 1995 was hij koorrepetitor en assistent voor Kamermuziek aan de Musikacademie Belgrad. Van 1995 tot 1997 was hij koorrepetitor in Basel en van 1997 tot 1999 oefende hij met het koor van de Oper Bonn waar hij ook muziekaal assistent was. In 1999 werd Srboljub Dinic de persoonlijke assistent van de chefdirigent aan het Theater Basel en de Oper Bonn. In 2004 werd hij chefdirigent van het Berner Stadttheater en in 2007 werd hij hier muziekaal directeur. Hij had de leiding bij veel bekende opera`s in europa en de rest van de wereld.

In het seizoen 2009/2010 dirigeerde hij in het Stadttheater Bern de nieuwe productie van La Bohème en de live uitzending van deze opera voor de Zwitserse televisie. Dit deed hij ook met Les Dialoges des Carmélites, Eugen Onegin, Tosca, Die Lustige weiber van Windsor en Die Tote Stadt. In het seizoen 2010/2011 dirigeerde hij regelmatig als gast, o.a. Aïda, "Carmina Burana" en Gioconda (*Amilcare Ponchielli) in het Teatro Massimo in Palermo. In 2011 leidde hij de productie van Tosca bij het Savonlinna Opernfestival.


* Eugen Onegin (*Tsjaikovski)(Essen 09-12-2012 / Aalto-Musiktheater Essen)