Dovico - Enrico Dovico

Enrico Dovico.jpg

dirigent


Geboren in Turijn (Italie) de stad waar hij piano en dirigeren studeerde. Aan het Teatro Regio in Turijn werkte Dovico van 1981 tot 1995 als repetitor en muzikaal assistent, samen met Carlo Maria Giulini, Giuseppe Sinopoli, Alberto Zedda, Zoltan Pesko, Bruno Campanella en Christian Thielemann.

Aan de Staatsoper Stuttgard had hij in 1991 zijn debuut als opera-dirigent met Un Ballo in Maschera (*Verdi). Hierna was hij o.a. te gast in het Staatstheater Darmstadt, Bremen, Essen, in de opera Brno, de New Israeli Opera Tel Aviv en in de Staatsoper Praag, waar hij nog steeds regelmatig als gastdirigent de leiding heeft. Van 1997 tot 2001 was hij Kapelmeester en plaatsvervanger aan het Staatstheater Wiesbaden. Van 2001 tot 2005 had hij diezelfde funcies in het Nationaltheater Mannheim en dirigeerde er o.a. Fidelio (*Beethoven), Boris Godunow (*Mussorgsky), Der Fliegende Hollander, Tannhauser, Carmen, en nog vele andere Italiaanse opera`s. Van 2005 tot 2009 was hij gastdirigent aan de Oper Köln en had de leiding bij vele bekende opera-premières.

Begin 2006 dirigeerde Enrico Dovico het openingsconcert bij de Medals Plazza naar aanleiding van de Olympische Winterspelen in Turijn, samen met het Radio Symphonie Orkest, de RAI en begeleidde hij Andrea Bocelli.

In 2006 werd zijn eerste CD uitgebracht, (begeleid door het Rundfunk-Sinfonie-orkester Saarbrücken). Aan de Volksoper Wien verzorgde hij als gastdirigent o.a. Rigoletto en Turandot, en aan de Staatsoper Prag, Il Barbiere di Siviglia, La Traviata en Tosca. Aan de Deutsche Oper am Rhein had hij in het seizoen 2011/2012 de muzikale leiding van Cavaleria Rusticana / Pagliacci, Madama Butterfly en Tosca.


* Cavalleria Rusticana (*Mascagni)(Düsseldorf 17-02-2012/Oper am Rhein)
* I Pagliacci (*Leoncavello)(Düsseldorf 17-02-2012/Oper am Rhein)