Denève - Stéphane Denève

Stéphane Deneve.jpg

dirigent  


De dirigent Stéphane Denève wordt internationaal gezien als een als een interessante jonge dirigent van hoog kaliber. Met de opera Cosi fan Tutte maakte hij in oktober 2004 zijn debuut bij het Royal Opera House, Covent Garden in London, en aan de Nederlandse Opera bij een nieuwe productie van L' Amour des Trois Oranges met het Rotterdams Filharmonisch Orkest. 

Ook dirigeerde hij Le Nozze di Figaro, Don Quichotte, en La Boheme bij de National Opera, Faust in Salzburg, Peter Grimes in de Opéra de Montpellier, Béatrice et Bénédict (*Hector Berlioz) in het Teatro Comunale di Bologna en Pelléas et Mélisande. In de Cincinnati Opera (Ohio) Erwartung (*Arnold Schoenberg), Carmen en De burcht van Blauwbaard (*Bartók). Op 29-09-2005 had hij zijn openings-optreden als leidend dirigent van het Royal Scottish National Orchestra, met een uitvoering van de negende symfonie van Beethoven.

Tevens dirigeerde hij in dit seizoen 2005/2006 het Verdi Orchestra Milan, en in La Monnaie een werk van Poulenc. In July en August 2006 gaf hij leiding aan de Russian National Orchestra, de BBC Proms in London en het Edinburgh International Festival. Stéphane Denève voelt zich sterk aangetrokken tot de muziek uit zijn geboorteland Frankrijk. Hij dirigeerde werk van Grétry, Debussy, Ravel, Connesson, Berlioz, Roussel, Fauré en Poulenc. Tevens voelt hij zich thuis op in veel andere repertoire`s, vooral romantische muziek, maar ook het werk van Mozart en de componisten uit de vroege twintigste eeuw.

In het seizoen 2006/2007 was hij te zien zijn bij de Royal Scottish National Orchestra, het Verdi Orchestra Milan, de Rotterdam Philharmonic, de Swedish Radio Orchestra het Czech Philharmonic, en in the VS bij de Los Angeles Philharmonic, Dallas Symphony, St Louis Symphony, en het Indianapolis Symphony.  
In La Monnaie in Brussels  dirigeert hij La Traviata.
 

* La Traviata (*Verdi)(Brussel 09-12-2006 / De Munt / La Monnaie)