Carignani - Paolo Carignani

Paolo Carignani.jpg

dirigent


Italiaanse dirigent, geboren in Milaan (1961). Aan het Guiseppe Verdi Concervatorium in Milaan studeerde hij orgel, piano en compositie. Alceo Galiera gaf hem les in orkestdirectie.Zijn carriere begon als opera-dirigent in de grootste operahuizen van Italie. Meerdere keren was hij als gast in Rome, Napels, Bologna, Genua en Palermo. Bovendien was hij te zien bij belangrijke Italiaanse opera-festivals.

Als dirigent nam hij de leiding op zich bij de operaproducties van het Festival `Due Mondi´ van Spoleto, in Pesaro van het Rossini Festival, in de Sferisterio van het Festival `Valle d' Istra´ in Martina Franca. Paolo Carignani kreeg naam als opera-dirigent en werd daarom ook gevraagd in het buitenland, in de meest bekende theaters en operahuizen. Hij dirigeerde in de Bayerische Staatsoper in Munchen, in de Deutsche Oper am Rhein, de Opera van Zürich, de Opéra Bastille in Parijs, Het Gran Teatro del Liceu in Barcelona, Covent Garden in Londen, de Opera van Lyon, de Wiener Staatsoper, het Cocertgebouw Amsterdam, het San Francisco War Memorial, de Nederlandse Opera Amsterdam en het Capitole van Toulouse.

Het Italiaanse opera-repertoire staat hem het meest na. Veel werken van Rossini, Donizetti, Puccini, Leoncavallo, Mascagni, Ricci, Bellini en natuurlijk van Verdi werden onder zijn leiding ten gehore gebracht. Ook de composities van Strauss en Schubert, Wagner, Mozart, Stravinsky, Henze en van Berg werden door hem gedirigeerd.

Van 1999 tot 2008 was Paolo Carignani de Algemeen Muziekdirecteur van de Opera in Frankfurt en eveneens directeur van het Frankfurter Museum-orchester. Daarnaast werkte hij nog regelmatig samen met de Müncher Philharmoniker, de Junge Deutsche Philharmonie, het Götenborg Symfonie-orkest, het Deutsches Symphonie Orchester van Berlijn, het Detroit Symphony Orhestra en de Radio Symphonieorkesten van Wenen, Turijn, Keulen, en van Nederland.

In 2008 had hij zijn debuut in de MET (New York), en in de Vlaamse Opera dirigeerde hij de concertante uitvoering van Nabucco.* Le Duc D`Albe (*Donizetti)(Gent 02-06-2012 / Vlaamse opera)