Corti - Francesco Corti

Francesco Corti.jpg

dirigent   


Corti is vanaf het seizoen 1996/1997 coördinerend 1e kapelmeester van de Duitse Oper am Rhein. Hij studeerde muziekcompositie en viool in zijn geboorteplaats Mailand en vervolgens een dirigentenstudie in Wenen. In 1986 debuteerde hij met La Traviata in Jesi. Daarnaast vervulde hij vooral gastrollen op het romantische vlak en veroverde zo snel een belangrijk en groot operarepertoire.

In Turijn dirigeerde hij Il Trovatore, in Verona Maria Stuarda en in Frankrijk werken als Le Nozze di Figaro en Nabucco. In Spanje Il barbiere di Siviglia en Turandot. In 1994 debuteerde Corti aan de Stutgarter Staatsoper en was daar o.a. verantwoordelijk voor de muzikale instudering van Simon Boccanegra en voor La Traviata (*Verdi).

In 1996 kwam hij als eerste kapelmeester bij de Duitse Oper am Rhein, Düsseldorf - Duisburg. In 1999 werd Corti binnengehaald bij de Noorse Opera in Oslo, en nam daar de muzikale leiding op zich van de nieuwe producties L`Italiana in Algieri en La Traviata. Bovendien is hij regelmatig gast bij het Rossini Festival in Wildbad. In het seizoen 2000/2001 werd hij benoemd tot algemeen-muziekdirekteur van het Pfalztheater, Kaiserslautern, waar hij Aida en Arabella dirigeerde.

Hij ging opnieuw naar Oslo, en dirigeerde daarna verschillende opera`s in Düsseldorf, Gothenburg, Kaiserslautern San Francisco. In 2006 / 2007 heeft hij optredens in het Pfalztheater, Kaserslautern bij de nieuwe productie van Tosca, La finta semplice en Die Verkaufte Braut. Bij het Norrköping Symphony Orchestra debuteerde hij met Verdi's Requiem.

In 2007 werd hij algemeen-muziekdirekteur in Magdeburg. In maart 2007 dirigeerde hij Madame Butterfly in de Scottish Opera. Ook als concertdirigent is hij actief en internationaal succesvol. Hij dirigeerde b.v. in 1998 het nieuwjaarsconcert met het Düsseldorfer Symphoniker.

* Il Trovatore (*Verdi)(Düsseldorf 27-04-1997 / Deutsche oper am Rhein)
* Il Trovatore (*Verdi)(Düsseldorf 10-05-1997 / Deutsche oper am Rhein) 
 
* Lucia di Lammermoor (*Donizetti)(Düsseldorf 29-05-1999 / Deutsche Oper am Rhein)
       
* L`Italiana in Algeri (*Rossini)(Düsseldorf 16-02-2001 / Deutsche oper am Rhein)