Frau Luna

Frau Luna

Paul Lincke


(Duits)


(Krefeld 23-10-10-2016 / Theater Krefeld)


Libretto, Paul Lincke muziek,  tekst van Heinrich Bolten-Baeckers
Operette in 2 aktes en 11 tonelen
Plaats en tijd. Berlijn en  op de maan, eind 18e eeuw. 
Première. Berlijn (Apollo-Theater) op01-05-1899.              
 

FRITZ STEPPKE (werktuigkundige)  tenor
AUGUST LAMMERMEIER (kleermaker)  
WILHELM PANNECKE (rentenier)  
MATHILDE PUSEBACH ( hospita)  sopraan/mezzosopraan
MARIE (haar nicht)  mezzosopraan
FRAU LUNA  sopraan
PRINS STERNSCHNUPPE (minister)  
STELLA (kamermeisje van Frau Luna)  
THEOPHIL (verloofde van Stella)  bas/bariton

Inhoud

Akte I 
Fritz Stepke woont in Berlijn bij de weduwe Pusebach, zijn hospita. Hij is verloofd met Marie, het nichtje van zijn verhuurster Mathilde Pusebach. De kleine erfenis die hij heeft gekregen biedt hem de mogelijkheid zijn droom waar te maken. Hij is zeer geïnteresseerd in vliegen en alles wat te maken heeft met het buitenaardse. Hij begint te bouwen aan een bestuurbare ballon waarmee hij naar de maan kan vliegen. Marie ziet dit allemaal niet zo zitten en zij probeert hem van het idee af te brengen. Maar hij knutselt toch zelf een ballon in elkaar, waar hij `s nachts stiekem, samen met zijn twee vrienden, de kleermaker Lammermeier en de rentenier Pannecke (die een oogje heeft op mevrouw Pusebach) opstijgt naar de maan.

Theophil, een van de bewoners van de maan, die de zorgt heeft om daar alles in goede banen te leiden, vertelt op de maan dat hij af en toe een uitstapje maakt  naar de aarde. Het gaat over een van zijn liefdesavontuurtjes. Zijn verloofde Stella (de kamenier van Frau Luna) is boos, en veegt hem daarom de mantel uit. Als de maanreizigers landen worden ze niet bijzonder vriendelijk ontvangen door Theophil. De reizigers worden voorgesteld aan Frau Luan, die het bezoek van de aardbewoners een welkome afwisseling vindt.. Ze ergert zich mateloos aan Prins Sternschnuppe, die haar onophoudelijk het hof maakt. Al snel wordt zij verliefd op Steppke en hij ziet ook wel wat in de vorstin van de maan. Na een tijdje gaat Fritz echter zijn leven op aarde missen en hij verlangt ook naar zijn geliefde Marietje. Van zijn droom op de maan blijft niet veel meer over, het voelt meer als een nachtmerrie.

De vrienden hebben ontdekt dat het leven op de maar in niets verschilt van het leven op aarde. Met  een geleende luchtmobiel reist het drietal terug naar de aarde. Na hun vertrek verzoent Frau Luna zich toch maar met Prins Sternschncuppe, en geeft aan dat zij toch met hem wil trouwen.

Heeft deze maanreis daadwerkelijk plaatsgevonden, of was het alleen de droom van Steppke??(Krefeld 23-10-2016 / Theater Krefeld)

ALEXANDER STEINITZ dirigent
ANSGAR WEIGNER regie
JURGEN KIRNER decor
MARLIS KNOBLAUCH kleding
MARIA BENYUMOVA koor
LUCHES HUDDLESTON (Jr.) choreografie
Bezetting  
MARKUS HEINRICH Fritz Steppke (tenor) (werktuigkundige)
RAFAEL BRUCK August Lammermeier (kleermaker)
HAYK DÈINYAN Wilhelm Pannecke (rentenier)
KERSTIN BRIX Mathilde Pusebach (sopraan/mezzosopraan)(hospita)
SUSANNE SEEFING Marie (mezzosopraan)(haar nicht)
JANET BARTALOVA Frau Luna (sopraan)
DEBRA HAYS Frau Luna (sopraan)
MICHAEL SIEMON Prins Sternschnuppe (minister)
GABRIELA KUHN Stella (kamermeisje van Frau Luna)
MATTHIAS WIPPICH Theophil (bas/bariton) (verloofde van Stella)