Petean - George Petean

George Petean

bariton  
 

Geboren in Cluj-Napoca (Roemenië) in 1975. Hij bezocht in deze stad de Musikakademie Gheorghe Dima. In 1997 debuteerde hij in het Operahuis van Cluj-Napoca in de titelrol van Don Giovanni. Als solist zong hij in de Opera Nationala Romana Cluj-Napoca als Silvio in I Pagliacci, Ford in Falstaff en Figaro in Il Barbiere di Siviglia. Internationaal brak hij door in 2000 aan het Teatro dell`Opera di Rome in La Bohème. Tussendoor was hij te zien in gast-optredens aan de Metropolitan Opera New York, in Europa aan de Opéra National de Paris, de Wiener Staatsoper, de Bayerischen Staats oper, de Deutschen Oper Berlin en bij de Bregenzer Festspielen.

Opnieuw aan de Wiener Staatsoper beleefde hij een hoogtepunt als Rodrigo in Don Carlos, Figaro in Il Barbiere di Siviglia en Renato in Un Ballo in Maschera. In Londen zong hij in 2003 o.l.v. Placido Domingo in The Royal Opera House in Govent Garden als Silvio in Il Pagliacci. Tijdens de internationale zangwedstrijd "Hariclea Darclée" in Braila (Roemeniè) won hij de hoofdprijs.

Andere rollen waren die van Enrico Ashton in Lucia di Lammermoor in Straßburg, Conte Luna in Il Trovatore in het Grand Théâtre de Géneve en de titelrol van Rigoletto aan de Opera Monte Carlo. Vanaf het seizoen 2002/2003 werd George Petean vaste medewerker aan de Hamburgischen Staatsoper waar hij o.a. te zien was als Guilelmo in Cosi fan Tutte, Jeletzky in Pique Dame, Sharpless in Madama Butterfly, Belcore in L`Elisir d`Amore, Figaro in Il Barbiere di Siviglia, en nog vele andere rollen.

Na 2010 werd hij zelfstandig, maar bleef een speciale verbondenheid voelen met de Hamburgischen Staatsoper. Hij bracht de rol van Valentin op de planken in een nieuwe productie van Faust en zong wederom de titelrol van Rigoletto. In het seizoen 2011/2012 zong hij als Rodrigo in Don Carlos, als Figaro in Il Barbiere di Siviglia en als Giorgio Germont in La Traviata. 


* L`Elisir d`Amore
(*Donizetti)(Luik 25-01-2003 / Opéra Royal De Wallonie)(Belcore)(bariton)

* Un Ballo in Maschera (*Verdi)(Essen 20-05-2009 / Aalto-Musiktheater Essen)(Renato)(René Anckarström)(bariton)

* Le Duc D`Albe (*Donizetti)(Gent 02-06-2012 / Vlaamse opera)(Le Duc D`Albe)(bariton)