Patané - Francesca Patané

Francesca Patané p

sopraan

Francesca Patané is geboren in Mailand. In haar familie komen bekende artiesten voor, en al op vijf jarige leeftijd kreeg zij muziekles van haar moeder Francesca Patané. Zij won de wedstrijd  "Voci verdiane"  in Busseto en meteen hierna zong zij o.a. in New Jersey als Silvia in Zanetta (*Mascagni) en als Anna in Le Villi (*Puccini).

In 1993 had zij haar debuut als Adriana Lecouvreur (*Francesco Cilea ) in Turijn. Haar belangrijkste optredens staan in het teken van de opera`s van Puccini, met o.a. de rol van Tosca, die die zij in verschillende steden op de bühne bracht, steden in Italië, in Berlijn, in Bilbao en Tel Aviv. Zij was te zien in Turandot, te Rotterdam, Genua, Moskau (Bolschoi theater), Athene, Stuttgart, Lecce, Taipei, Tokio, en Budapest. Daarnaast zong zij de rol van Lady Macbeth (*Verdi) in Rome, in Modena, Tokio, en Nice, aan de Staatsoper Wien en Berlin.

Als Maddalena in Andrea Chénier (*Umberto Giordano), als Butterfly, als Abigaille in Nabucco in de Arena van Verona, en in Fedora (*Umberto Giordano) in Chicago met Placido Domingo. Met José Cura zong zij Tosca uitgezonden door de TV in Torre del Lago.

De laatste jaren trad zij o.a. op als Minnie in La Fanciulla del West in Buenos Aires, als Tosca in Rio de Janeiro, in Turandot in Palma en Moskou, als Lady Macbeth in Hongkong, als Abigaille in Hamburg en als Leonora in La Forza del destino in Turijn en een debuutrol als Gioconda in Valencia. In 2005 werkte zij o.a. in Turijn in L'amore dei tre Re (*Montemezzi) en in Rome in Nerone (*Boito). In 2002 bij het Aalto - Musiktheater Essen was Francesca Patané zeer succesvol als Minnie in La Fanciulla del West (*Puccini) en als Salome.

Op CD en DVD verschenen van haar o.a. Tosca en Turandot.   

*  La Fanciulla del West (*Puccini)(Essen 27-11-2006 / Aalto - Musiktheater Essen)(Minnie)(sopraan)