Porta - Gustavo Porta

Gustavo Porta .jpg

tenor


Geboren in Carrilobo (Argentinie). Hij begon zijn studie aan het concevatorium in zijn geboortestad en ging daarna voor zijn verdere ontwikkeling naar het Instituto Superiore d`Arte del Tetro Colon in Buenos Aires. In 1996 had Gustavo Porta zijn debuut aan het Tetro Colon in Buenos Aires en kort daarna was hij te zien in het Teatro de la Plata en Teatro El Circulo di Rosario in Argentinie.

In 1990 verhuisde hij naar Italie en in Padua debuteerde hij in de opera Carmen. Na zijn debuut in I Vespri Siciliana in Darmstadt ging zijn carriere met sprongen vooruit. Hij stond op de buhne van veel theaters in Italie en andere landen. Veel werk kreeg hij in het Lirico Spinto repertoire. Porta  werkte o.l.v. bekende dirigenten, zoals Franco Zeffirelli in Aida in Rome en als Pierluigi Pizzi in Aroldo (*Verdi) in Piacenza. In Spanje had hij zijn debuut aan het Teatro Real in Madrid in La Dolores (*Breton) en in het Barcelona Liceu in Le Villi (*Puccini).

In 2002 had hij zijn debuut in Zwitserland tijdens het Avenches Festival in Il Trovatore. Ook begon in dit jaar zijn samenwerking met de Deutche Oper Berlin waar hij te zien was in Manon Lescaut, Aida enz. Hierna volgde optredens in meerdere steden in Europa. Na zijn succes aan de Maggio Musicale in Florence in Tosca en Cavalleria Rusticana stond hij op het toneel in Frankfurt, Berlijn, Leipzig, Palermo, Warschau, Budapest.

In het seizoen 2009/2010 startte hij met de opera Mefistofele (*Bioto), een rol die hij ook in Montpellier zong, en in maart van dat jaar trad hij op als Cavaradossi in Tosca in Düsseldorf. In de zomer van 2010 was hij te zien als Turiddu aan de Deutsche Oper am Rhein. In 2011 kreeg Porta een uitnodiging om in Japan een rol te vertolken in Manon Lescaut aan de New National Theatre in Tokyo.


* Cavalleria Rusticana (*Mascagni)(Düsseldorf 17-02-2012/Oper am Rhein)(Turiddu)(tenor)

* Il Trittico - Il Tabarro ( *Puccini)(Düsseldorf 17-01-2015 / Deutsche oper am Rhein(Luigi)(tenor)

* Ernani (*Guiseppe Verdi)(Luik 01-10-2015 / Opera Royal de Wallonie Luik)