Palacios - Nidia Palacios

Nidia Palacios

mezzosopraan


De Argentijnse mezzosopraan Nidia Palacios is van Italiaanse oorsprong. Zij begon haar zangopleiding aan de Nationale Muziekhogeschool Carlos L. Buchardo. Hierna studeerde zij aan het Kunstinstituut van het Teatro Colòn van Buenos Aires en aan de Staatshogeschool voor Muziek van Karlsruhe waar zij nog meer kennis opdeed bij Maria Venuti. Zij volgde masterclasses bij Heather Harper, Peter Elkus, Gino Becchi en Paul Shihlawsky.

In Argentinië begon haar carrière met de vertolking van vele grote rollen uit het klassieke repertoire. Zij zong hier onder meer in Così fan Tutte, Le Nozze di Figaro en Il Barbiere di Siviglia. Ook leerde zij hier het grote concert - en liedrepertoire kennen en vertolken.

Het behalen van de eerste plaats op de vijfde 'Nuevas Voces Líricas' - wedstrijd van de Richard Wagnerstichting betekende haar de internationale doorbraak. Sinds haar Europese debuut in Praag (1992) staat Nidia Palacios op vele belangrijke concertpodia en zingt zij onder de leiding van grote dirigenten.

Aan de operahuizen van Kassel, Wiesbaden, Stuttgart, Nürnberg, Mannheim, Dresden, München, Keulen en Berlijn vertolkte zij rollen als Isabella in L' Italiana in Algeri, Hänsel in Hänsel und Gretel, Fenena in Nabucco, Het kind in L'enfant et les Sortilèges, Dorabella in Così fan Tutte, Suzuki in Madama Butterfly, Giovanna Seymour in Anna Bolena. In 1995 zong Nidia Palacios voor het eerst de titelrol in Carmen in de opera van Minsk, een paar maanden later zong zij met groot succes dezelfde rol aan de opera van Hamburg. In mei 1997 won Nidia Palacios opnieuw een prijs, de Giuseppe di Stefano - wedstrijd op Sicilië.

Hierop volgde een uitnodiging voor de 'Luglio Musicale Trapanese', waar zij groot succes had als Adalgisa in Norma en als Angelina in La Cenerentola. Vanaf mei 2000 is Nidia Palacios vast lid van de Opera van Frankfurt waar ze onder meer te horen was als Meg Page in Falstaff, in de titelrol van Ariodante, en als Angelina in La Cenerentola. Recent vertolkte Nidia Palacios de rollen van Fenena in Nabucco in Frankfurt en Mannheim, Cherubino in Le Nozze di Figaro in de Staatsoper te Berlijn, Adalgisa in Norma tijdens een tournee in Japan met het Teatro Bellini van Catania en in het Nationaal Theater van Tokio. 

*  Hänsel und Gretel (*Humperdinck)(Gent 10-01-2004 / Vlaamse opera)(Hänsel)(mezzosopraan)