Pertusi - Michele Pertusi

Michele Pertusi.jpg

bas-bariton


Geboren op 12-02-1965 in Parma of Pesaro (Italie). Al op jonge leeftijd nam hij zanglessen. Michele Pertusi studeerde bij Carlo Bergonzi, Arrigo Pola en Rodolfo Celletti. Zij hielpen om zijn stemtechniek en zelfvertrouwen te ontwikkelen, en zagen toe of hij de persoon die hij moest vertolken op de goede psychologische manier uitbeelde. Zijn carrière begon al voor zijn dertigste levensjaar. Hij werd uitgenodigd door bekende dirigenten, zoals Daniel Barenboim, Semyon Bychov, Riccardo Chailly. Georg Solti vroeg hem voor opnames, o.a. de rol van Masetto in Don Giovanni en als Don Alfonso in Cosi fan tutte.

Rond 2000 debuteerde hij in Covent Garden, de Vienna State Opera, het Teatro Regio in Turijn, de scala in Milaan de Opera de Paris, Liceu in Barcelona en in de Metropolitan Opera in New York. Ondanks zijn ietwat lichte stem kan Michele Pertusi zich scharen onder de meest  bekende Italiaanse zangers van Italie, die rond 1990 bekendheid kregen. Zijn muzikaliteit, stijl en standvastige compacte toon, maken van hem en top artist, wiens stem in de loop der jaren zal groeien.

Er ontstond een warme samenwerking met het Rossini Festival in Pesaro. Hij zong er verschillende hoofdrollen en werd bekroond met de Rossini d`Oro Prize. Ook bij het Festival di Torrechiara stond hij in 1996, 1997, 1998,2001 en 2003 op de buhne. In Londen maakte hij zijn debuut in het Royal Opera-House Covent Garden in Les Contes d`Hoffmann en bij het London Symphony Orchestra o.l.v. Colin Davis in La Damnation de Faust, in uitvoeringen van Cosi fan Tutte, en in Venezie in Thais een opera van (*Massenet) en als Anthaneal en in Atilla (*Verdi).

Er zijn opnames met hem gemaakt bij de Deutsche Grammophon, Phillips, Erato, Decca, Mondo Muicale en Ricordo. Zijn vertolking van Selim in Il Turco in Italia kwam tot stand onder de leiding van Riccardo Chailly. Hij zong de titelrol in Moïse et Pharaon, de titelrol in Maometto II (*Rossini) in een life opname in Pesaro. In 1995 kreeg hij de Abbiati International Price toegekent.


 
* La Damnation de Faust (*Berlioz)(Antwerpen 14-10-2012 / De Vlaamse Opera)(Méphistophélès)(bariton)