Plas - van der - Harrie van der Plas

Harrie van der Plas p

tenor 

Harrie van Der Plas werd geboren in het Noord-Brabantse Rosmalen en studeerde zang aan het conservatorium van Maastricht bij Mya Besselink. Daarna studeerde hij aan de Staatliche Hochschule für Musik in Karlsruhe bij Anton de Ridder. Al tijdens zijn studie deed hij ruime podiumervaring op in Engeland, Frankrijk, Benelux, Kroatië en Oostenrijk. Hij werkte mee aan concerten en opera´s in vele landen, waaronder Zwitserland, Slowenië, Polen, Denemarken, Malta en Roemenië.

Het zwaartepunt van zijn repertoire ligt bij de Italiaanse liroco-spinto patijen in opera´s als Rigoletto, Macbeth,Lucia di Lammermoor, Atilla, Madama Butterfly, Cavaleria Rusticana en Il Tabarro. Hij was te horen als Leicester in Maria Stuarda en als Polonio in Norma. In vele Duitse operahuizen vertolkte hij bekende rollen. Aan de Volksopera Wien Don José in Carmen, in  de Deutsche Opera Berlin als Des Grieux in Manon, bij de Opera Frankfurt in Romeo et Juliette en als Carlo bij de Bayerischen Staatstheater München.

Hij zong hij Rodolfo in La Bohème bij het Landestheater Neustrelitz, Graf Zedlau in Wiener Blut aan het Stadttheater Trier, en Wladimir in Vorst Igor in Tilburg. In Mei 1997 zong hij in Cottbus, Alfredo in La Traviata van (*Verdi).

Harrie van der Plas was in het voorjaar van 1996 finalist bij het `Vinas-zangconcours` in Barcelona. In diezelfde periode maakte hij deel uit van het ensemble van het Badischen Staatstheater in Karlsruhe, waar hij met veel succes Des Grieus in (*Massents) Manon vertolkte.

Voor de Duitse radio en televisie werkte hij aan veel opnames mee o.a. als Barinkay in Der Zigeunerbaron.
Vanaf 1997 is hij vast verbonden aan het Staatstheater in Darmstadt waar hij Walther in Tannhauser zingt en Sou-Chong in Das Land des Lächelns

Bij de Opera Zuid zong hij eerder de rol van Gustavo III in Un Ballo in Maschera, Don Jose in Carmen en van Prins Cvidon in Tsaar Saltan (*Nikolaj Rimski-Korsakov)

In het seizoen 2002/2003 was Harrie van der Plas te horen en te zien aan de Komischen Oper Berlin in de rol van Rodolphe in La Bohème, als Janek in Die Verkaufte Braut, als Hertog van Mantua in Rigoletto.

Harrie van der Plas is gehuwd met de lyrische sopraan Ruxandra Voda.
 

* Maria Stuarda (*Donizetti)(Eindhoven 12-11-1997 / Stadsschouwburg / Nat.Reisopera)(Leicester)(tenor)  

* Carmen (*Bizet)(Eindhoven 19-05-2007 / Stadsschouwburg / Opera Zuid)(Don Jose)(tenor)