Pendatchanska - Alexandrina Pendatchanska

Alexandrina Pendatchanska.jpg

sopraan


Alexandrina Pendatchanska is geboren in Sofia en studeerde hier aan de Nationale Musiekschule zang en piano. De sopraan Valerie Popova (haar moeder) was haar zanglerares. Op 19 jarige leeftijd won zij de Antonin Dvorak wedstrijd, de internationale zangwedstrijd in Bilbao en de UNISA wedstrijd in Pretoria.

In 1989 begon zij met haar carriere aan operahuizen over de hele wereld, o.a. in het Teatro dell`Opera di Roma, het teatro San Carli di Napoli, het Teatro Regio di Torino, het Teatro Verdi Trieste, de Monte Carlo Opera, de Housten Grand Opera, de Bregenzer Festspiele, de Washington Opera, de Hamburgische Staatsoper, de Santa Fe Opera , en het Rossini Festival in Pesaro.

Van 1997 tot 2001 vertolkte zij vele rollen, waaronder die van Elisabetta in Roberto Devereux in Turijn en Nepal, de titelrol van Suor Angelica in Lucca, en als Donna Elvira in Washington.

Hoogtepunten waren het najaarsconcert met het Russisch Nationaal Orkest o.l.v. Vladimir Spivakov in Moskou, haar debuut in het Theatre des Champs-Elysées (Parijs), in New York in Ermione (*Rossini), en in La Fida Ninfa (*Vivaldi). Zij zong tijdens de Innsbrucker Festwohen en de Festspielen in Badeb Baden, In Luisa Miller aan de Deutsche Oper Berlin, in een nieuwe productie van Il Turco in Italia in de Bayerrische Staatsoper, en nog vele andere rollen in verschillende theaters.

Ook was zij te horen in het Requiem van Verdi en de Stabat Mater van Rossini. Zij zong onder begeleiding van bekende orkesten en met bekende dirigenten, waaronder Myun-Wyun Chung, Charles Dutoit, Eliahu Inbal, Jesus Lopos-Cobos, Nello Santi, Bruno Bartoletti, Maurizio Benini, Bruno Campanella, Daniel Oren, Evelino Pidó, Vladimir Spivakov en René Jacobs.
 


* Idomeneo (*Mozart)(Brussel 03-04-2010 / La Monnaie)(Elettra)(sopraan)