Patacca - Claudia Patacca

Claudia Patacca p

sopraan

Claudia Patacca is een veelzijdig sopraan, met een omvangrijk repertoire, zowel op het gebied van opera, operette, oratorium, kamermuziek, liedrecitals of concerten. De jarenlange ervaring die zij heeft hebben haar gevormd tot wat ze nu is, een zeer bevlogen en gedreven zangeres, die zich in vele stijlen thuis voelt.

Na haar studie aan de Pedagogische Academie in Hengelo begon ze aan haar zangstudie. Een jaar later kreeg zij les van Anne Haenen aan het conservatorium in Enschede, en vijf jaar later studeerde ze Cum laude af en won ook de Tubantia Prijs. Bij het Internationaal Opera Centrum van Hans Nieuwenhuis in Amsterdam kon zij ervaring opdoen op opera gebied, en tegenwoordig wordt ze gecoacht door Henny Diemer.

Claudia Patacca is uitgegroeid tot een veel gevraagde soliste, die met tal van ensembles in Nederland en daarbuiten optreedt. Zo trad zij op in Amerika, Japan, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Polen, Oostenrijk, België en Tjechoslowakije. Zij werkte met dirigenten als Edo de Waart, Simon Rattle, Carlo Rizzi, Antonio Pappano, Jan Willem de Vriend, Ton Koopman, Gerd Albrecht, Christian Zacharias en Jed Wentz.

Ook zong zij met orkesten als het Radio Filharmonisch en Symfonisch, het Radio Kamer Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Combattimento Consort, het Amsterdam Baroque Orchestra, het Brabants Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Nederlands Ballet Orkest, de Essener Philharmoniker, the Northern Symfonia of England, en het Kyoto Symfonie Orchestra.

Bij de Matinee op de Vrije Zaterdag was Claudia te horen in Die Liebe der Danae (* R. Strauss) o.l.v Edo de Waart, Das Nuschnuschi (Hindemith) olv Gerd Albrecht, Le Roi Arthus van (*Chausson) "Holland Festival" o.l.v. Edo de Waart, in Semiramide van (* Rossini) olv. Ion Marin en Don Carlos (* Verdi) olv. Carlo Rizzi met het Radio Philharmonisch Orkest.

Op CD zong zij als  Vitellia in de opera  La Clemenza di Tito, als Costanza  in Il Sogno di Scipione, als Venus in  Ascanio in Alba, als Tamiri in  Il Ré Pastore allen van (*Mozart) o.l.v. Jed Wentz en in de Carmina Burana van (*Orff) in een vertaling van Willem Wilmink.   

Website  www.patacca.nl