Ernani

Ernani bij opera.jpg

Giuseppe Verdi


(Eindhoven 08-02-2002 / Stadsschouwburg)

(Luik 01-10-2015 / Opera Royal de Wallonie Luik)

Libretto van Francesco M. Piave, naar het toneelstuk Hernani van Victor Hugo. (1830).
Lyrisch drama in 4 aktes.
Plaats en tijd. Spanje de bergen van Aragon, het kasteel van Don Ruy Gomez da Silva, de keizerlijke grafkelder in Aken en in Zaragossa, 1519.
Première. (Teatro La Fenice) Venetië 09-03-1844;  

DON CARLOS (Koning v.Spanje)bariton
ERNANI (rebel)tenor
DON RUY GOMEZ DE SILVAbas
DONNA ELVIRA (zijn bruid)sopraan
GIOVANNA (haar pleegmoeder)sopraan
DON RICCARDO (stalmeester v.d Koning)tenor
JAGO (stalmeester v. De Silva)bariton


Inhoud

Nadat de Spaanse koning zijn vader onrecht had aangedaan werd Ernani (Don Juan di Aragon) rebels. Met gelijkgezinden trekt hij naar de bergen om daar een roversbestaan te gaan leiden. Hij is verliefd op de mooie Elvira en wil haar redden uit de handen van haar oom Hertog de Silva, die met haar wil trouwen. Ook Don Carlos heeft zijn oog op haar laten vallen en ontvoert haar. Hierop sluiten de Hertog en Ernani een verbond. De voorwaarde is echter dat Ernani moet betalen voor zijn edelmoedigheid en bereid moet zijn op elk moment te sterven.
Don Carlos wordt de nieuwe Koning van Spanje. Het moordcomplot wordt ontdekt. De smeekbede van Elvira voorkomt vergelding. De Koning vergeeft zijn rivalen. In de huwelijksnacht van Elvira en Ernani eist da Silva Ernani`s dood. Deze steekt zichzelf dood, waarop Elvira levenloos neerstort.
Akte I 
In de bergen van Aragon brengt Ernani samen met zijn volgelingen de tijd door met drinken en gokken, koor. Evviva  beviam. Hij krijgt te horen dat Silva Elvira wil ontvoeren om met haar te trouwen. aria. Come rugiada al cespite met het  1) stretta. O tu che l`alma adora. In het kasteel hoopt Elvira dat haar minnaar haar zal redden uit de handen van Silva. aria. Ernani involami. Ook Don Carlos bezoekt haar en maakt haar vurig het hof. duet. Da quel di che t`ho veduta, maar zij wijst hem af. Als hij haar wil ontvoeren wordt hij tegengehouden door Ernani.
Carlos bedreigt hem met de dood, maar Silva verschijnt en in zijn aria. Infelice e tuo credivi  roept hij zijn gasten op er getuige van te zijn dat zijn bruid liefst twee minnaars in haar kamer heeft.
Don Carlos maakt bekend dat hij de nieuwe troonopvolger is, en Ernani kan vluchten met Elvira`s hulp.
Akte II  
Op het moment dat het huwelijk tussen Silva en Elvira voltrokken zal worden verschijnt Ernani als pelgrim en maakt zich bekend. Silva die zich gehouden ziet aan de wetten van gastvrijheid, biedt Ernanie een schuilplaats. Zelfs als hij hem aantreft in omhelzing met  Elvira. Als Don Carlos plotseling wordt aangediend en de  uitlevering eist van Ernani weigert de Silva dit, ook als Elvira als gijzelaar wordt meegenomen.
ensemble. Lo vedremo o veglio audace. Hierop haalt da Silva Ernani uit zijn schuilplaats en daagt hem uit tot een duel. A te scegli, seguini. Maar Ernani wil niet vechten met de oude man, en stelt hem voor dat zij zich samen op de Koning zullen wreken. Zo stelt hij zijn eigen leven in de waagschaal. Als de Silva op de hoorn (gekregen van Ernani) blaast zal Ernani zich van zijn leven beroven.
Akte III 
Don Carlos trekt zich terug in de grafkelder van zijn voorvaderen en zweert zijn wilde verleden af in de aria. O dei verd`anni miei. Hij heeft ontdekt dat er een samenzwering tegen hem wordt beraamd, onder leiding van Ernani en Silva. koor. Si ridesti il leon di Castila. Het lot om hem te doden valt op Ernani, die weigert zijn plaats af te staan aan Silva, in ruil voor de hoorn, het onderpand van zijn leven. Er klinken 3 kanonschoten, Don Carlos is tot de nieuwe Koning van Spanje gekozen. Hij geeft het bevel de samenzweerders te straffen, maar Elvira pleit voor Ernani`s leven.
De Koning schenkt hem niet alleen genade, maar ook de hand van Elvira. Ernani bekent dat hij Don Juan di Aragon is. Allen uiten nu hun vreugde in het septet. O sommo Carlo. Alleen Silva is het niet eens met de gang van zaken.
Akte IV 
In het paleis van Don Juan (Ernani) wordt de bruiloft onderbroken door klanken van een verre hoorn.
Silva verschijnt in een zwarte cape en met een zwart masker en eist dat Ernani zijn belofte nakomt. Hij laat hem de keuze tussen vergif en de dolk. Elvira komt met haar smeekbede, slottrio. Ferma crudele, maar Silva is onverzoenlijk. Ernani stoot de dolk in zijn hart en sterft in Elvira`s armen.    

1)  
Stretta. Korte aria, snel tempo, met meerdere herhalingen. Het vlugge laatste deel van een aria, soms gescheiden door een recitatief of koor.
De zanger of zangeres kan hierin de eigen virtuositeit laten zien en horen, wat een contrast vormt met de voorafgaande lyrische en gedragen aria.
Heeft wat meer karakter en is forser dan een cabeletta.   
 

(Eindhoven 08-02-2002 / Stadsschouwburg)

EMMANUEL JOELdirigent
IAN JUDGEregie
JOHN GUNTERdecor & kleding
NIGEL LEVINGSlicht
NICOLAS MANSFIELDkoor
bezetting 
ALAN OPIEDon Carlos (bariton)
JOHN HUDSONErnani (tenor)
STEPHAN RICHARDSONDon Ruy Gomez de Silva (bas)
SUSAN PETTERSONDonna Elvira (sopraan)
NICOLA LEDWIDGEGiovanna (sopraan)
CAREL SWAGERMANDon Riccardo (tenor)
CHRIS RITECOJago (bariton)

(Luik 01-10-2015 / Opera Royal de Wallonie Luik)

PAOLO ARRIVABENIdirigent
JEAN-LOUIS GRINDAregie
ISABELLE PARTIOT-PIERIdecor
TERESA ACONOkleding
LAURENT CASTAINGTlicht
PIERRE IODICEkoor
bezetting 
LIONEL LHOTEDon Carlos (bariton)
GUSTAVO PORTAErnani (tenor)
ORLIN ANASTASSOVDon Ruy Gomez de Silva (bas)
ELAINE ALVAREZDonna Elvira (sopraan)
ALEXISE YERNAGiovanna (sopraan)
 Don Riccardo (tenor)
 Jago (bariton)