Caligula

Caligula

Detlev Glanert

(Duits)(2.45u met pauze)

(Keulen 14-01-2007 / Bühnen der Stadt Köln)

Libretto van Hans-Ulrich Treichel.
Dramatische opera in 4 aktes. (vrij naar Albert Camus)
Plaats en tijd.
Première. Frankfurt (Opernhaus) op 07/10/ 2006.

CALIGUA (Caesar)bariton (dramatische)
CAESONIA (Caligula's vrouw)mezzosopraan
HELICON (Caligula's slaaf)countertenor
CHEREA (staatssecretaris)bas
SCIPIO (een jonge edelman)alt
MUCIUS (senator)tenor
MEREIA / LEPIDUS, (Romeinse edelen) (dubbelrol)bariton
LIVIA (Vrouw van Mucius)sopraan
VIER DICHTERS2 tenoren, 2 bassen (uit het koor)
MANNEN EN VROUWEN STEMMENgemengd koor
DRUSILLAstille rol

De strijd naar onbeperkte macht, hier draait het om in de tragedie Caligula. In vier chronologische opeenvolgende akten worden alle fases van deze grootheidswaanzin, uitwassen en obsessie getoond.
De steeds groeiende isolatie van de Keizer wordt heftiger. Hij is er van overtuigt, dat deze wereld niets voorstelt, en dat het besef hiervan 'Vrijheid' betekend. Op het hoogtepunt van zijn tirannie wordt hij door zijn Hofhouding en partizanen vermoord.

Inhoud

Na de dood van zijn geliefde zus Drusilla is Keizer Caligula verdwenen en onvindbaar. Pas na drie dagen komt hij terug, slordig, vies, verwaarloosd en totaal veranderd. Zijn vroegere slaaf Helicon geeft hij de opdracht zijn mond te houden, en hij geeft het bevel tot uitvoering van absurde en wrede brute wetten. Aan zijn echtgenote Caesonia bekent hij dat hij het ongeluk van de wereld met geweld wil uitbannen en een feest wil geven zonder bier en vreugde. Zij is geschrokken en ontdaan, maar vertelt hem dat zij hem nog steeds liefheeft.

De Senatoren plannen een staatsgreep tegen Caligula die steeds meer tekenen van waanzin vertoont, maar op het moment van hun samenzwering worden zij verrast door de komst van Caligula. In hun aanwezigheid, en zonder de kans om zich te verweren, misbruikt hij zijn echtgenote, en dwingt hij de anderen gif te drinken. Alleen op de dichter Scipio heeft hij geen vat. Deze is bestand tegen Caligula, en de bedreigingen van de Keizer schrikken hem niet af.

Tijdens een feest treedt Caligula op als Venus. Hij heeft besloten om met de Maan te trouwen. Alle aanwezigen worden gedwongen om hem te aanbidden. Helicom heeft een bord gegrepen, met daarop het bewijs van de samenzweringsplannen van Cherea. Maar Caligula vernietigt dit bewijsstuk en laat Cherea gaan. Omdat de rechters beseffen dat zijn macht groot is, kunnen zij niets anders doen dan instemmen met de huldiging. Toch voelt de Keizer dat zijn einde nabij is. Hij is vertwijfeld, omdat Helicom hem de reddende Maan niet kon brengen.

Als verzetje vraagt Caligula om vier dichters en een publiek. Na een heel kort optreden veroordeelt hij allen gezamenlijk tot de dood. De samenzweerders besluiten, om nog in de komende nacht aan alles een einde te maken. Dan is er plotseling het bericht van de dood van Caligula, maar al op het moment van opluchting en blijdschap verschijnt hij weer. Het was maar een trucje. Caesonia probeert voor de laatste keer tot hem door te dringen. Als definitief bewijs van zijn liefde, verlangt Caligula haar dood, en zij laat zich vrijwillig door hem wurgen. Alleen overgebleven wordt Caligula door de samenzweerders overvallen en gedood.
 

(Keulen 14-01-2007 / Bühnen der Stadt Köln)

MARKUS STENZdirigent
CHRISTIAN PADEregie
ALEXANDER LINTLdecor & kleding
ANDREW OLLIVANTkoor
Bezetting 
ASHLEY HOLLANDCaligula (bariton)(dramatische)
URSULA HESSE VON DER STEINEN / MICHAELA SCHUSTERCaesonia (mezzosopraan)
MARTIN WÖLFELHelicon (countertenor)
ANDREAS HÖRLCherea (bas)
KRISTINA WAHLINScipio (alt)
ALEXANDER FEDINMucius (tenor)
WERNER SINDEMANNMereia / Lepidus (bariton)
AUSRINE STUNDYTELivia (sopraan)