Hesse von der Steinen - Ursula Hesse von der Steinen

Ursula Hesse von der Steinen h

mezzosopraan  

Ursula Hesse von den Steinen is geboren in Keulen. Tijdens haar studie`s aan de Hochschule der Künste Berlin kreeg zij een studiebeurs, en na het behalen van haar diploma volgde zij meester cursussen o.a. bij Brigitte Fassbaender en Aribert Reimann. Zij won meerdere prijzen bij verschillende nationale en internationale wedstrijden.

Haar eerste operaoptreden was in Hamburg en Dresden, aan de Komischen Oper Berlin en aan der Oper Lübeck. Steeds vaker kreeg zij gastrollen aangeboden, zoals in het Theatre La Monnaie in Brussel, aan de Vlaamse Opera Antwerpen, en bij de Nederlandse Opera in Amsterdam.

Van 1999-2001 was Ursula Hesse von den Steinen medewerker van de Sächsischen Staatsoper Dresden, waar zij zong als Cherubino in Le Nozze di Figaro, de titelrol in Cenerentola, en in L´Italiana in Algeri. Zij werkte samen met de dirigenten Antonio Pappano, Pinkas Steinberg, Semyon Bychkow, Guiseppe Sinopoli, Hartmut Haenchen, en Michael Boder, en met de regisseurs Ursel en Karl Ernst Herrmann, Willi Decker, Pierre Audi, Andreas Homoki, Nicolas Joel, Laurent Pelly en Stephen Lawless.

Aan de Opera Bastille in Paris had zij een succesvol debuut (2002) als Anna in Die Sieben Todsünden (*Kurt Weill). Hieruit bleek haar veelzijdigheid. Zij zingt muziek van Monteverdi, Mozart, Wagner, t.m. Aribert Reimann.
In 2002 zong zij de Gymnasiast in Lulu (*Berg) o.l.v. Hartmut Haenchen en Andreas Homoki in Amsterdam, en Carmen aan het Theater Bonn.

Er volgden optredens aan de Staatsoper Hamburg, aan der Oper Nürnberg, en de Opera National de Paris. In Parijs zong zij in het seizoen 2005/2006 in de heropname van Die Sieben Todsünden. In de Bastille Oper, had zij een sensationeel debuut als Fricka in Das Rheingold in Karlsruhe, zong zij de 8e symfonie van Mahler, en concerten met Ricardo Chailly. 

Tijdens het seizoen 2006/2007 zong zij als Page in Salome in Sevilla, als Caesonia in Caligula (*Glanert) in Keulen, als Prinz Orlofsky in der Fledermaus (debuut) bij het Glyndebourne Festival. Ursula Hesse von den Steinen is vooral te bewonderen op het concertpodium. Haar repertoire is omvangrijk en bevat zowel het klassieke Lied en Concert, als muziek van tijdgenoten waaronder Rihm, Reimann, von Webern, en Widmann, muziek die zij ook op CD heeft gezongen.

Haar veelzijdigheid manifesteert zich in de samenwerking met Orkesten zoals het Concerto Köln, het Ensemble Intercontemporain, de Berliner Philharmonikern o.l.v Claudio Abbado, de Sächsischen Staatskapelle o.l.v. Herbert Blomstedt, en met dirigenten zoals Michael Gielen, Eliahu Inbal, Sebastian Weigle, James Levine en Pierre Boulez.

* Caligula (*Glanert)(Keulen 14-01-2007 / Bühnen der Stadt Köln)(Caesonia)(mezzosopraan)