Houtzeel - Stephanie Houtzeel

Stephanie Houtzeel h

sopraan / mezzosopraan

Stéphanie Houtzeel werd geboren in Kassel (Duitsland) maar bracht haar jeugd door in Massasuchetts. In 1996 behaalde ze haar Masters of Music aan de Juilliard School. Datzelfde jaar was ze finaliste van de Koningin Elisabeth Wedstrijd / Zang en won ze de Alice-Tully-Vocal-Arts-Competition. Deze prijzen betekenden de start van haar succesvolle carrière.

Zij debuteerde als concertsoliste en in kamermuziekverband o.m. met het Gewandhausorchester Leipzig, het Bruckner Orkest Linz en het kamermuziek-ensemble van het Concertgebouw Orkest. Dit alles in het kader van de 'Great Performers Series in Lincoln Center', het 'New-York Festival of Song', het 'Marlboro Music Festival' en het 'Styriarte Festival' in Graz. Stéphanie Houtzeel zong o.l.v. dirigenten als Dennis Russell Davies, Philippe Jordan, Jiri Kout, Ulf Schirmer, Roberto Paternostro, Pinchas Steinberg, Jah Jah Ling, en Philippe Herreweghe.

Onder de leiding van Claus Peter Flor vertolkte ze de Negende Symfonie van Beethoven in het Konzerthaus (Wenen). In de opera van Graz was Stéphanie Houtzeel te horen als de componist in Ariadne auf Naxos, Prinz Orlofsky in Die Fledermaus, Don Ramiro in La Finta Giardiniera, Zerlina in Don Giovanni, Diane in Orphée aux Enfers en als Ino in Semele. Bij de opera van Zürich vertolkte ze nogmaals de rol van componist en in de opera van St. Gallen zong ze Octavian in Der Rosenkavalier en Nicklausse in Les Contes d'Hoffmann.

In het operahuis van Linz zong ze als gast in de titelrol van La Cenerentola, als Rosina in Il Barbiere di Siviglia, Dorabella in Così fan tutte, Cherubinoin Le Nozze di Figaro, Suzuki in Madama Butterfly, Meg Page in Falstaff, Nicklausse in Les Contes d'Hoffmann en als Octavian in Der Rosenkavalier. Haar vertolkingen van Galatea in Acis and Galatea en van Ino in Semele tonen haar grote affiniteit met het barokrepertoire.

Stéphanie Houtzeel treedt regelmatig op met het Four Nations Ensemble en het Bouts Ensemble. De CD. met Cantates van Händel - label Raumklang, toont de intense muzikale dialoog tussen zangeres en het Bouts-Ensemble.

Met het Collegium Vocale o.l.v. Philippe Herreweghe maakte Stéphanie Houtzeel een concerttournee door Duitsland, Oostenrijk en België. Zij zong daar ondermeer het "Stabat Mater" van Pergolesi en werken van Bach. In april 2004 trad Stéphanie Houtzeel op samen met het Orchestra Sinfonica de Asturias.

Het operatijdschrift Opernwelt riep haar uit als 'Grootste belofte bij de jonge operazangers' van het seizoen 2002/2003.   

* Il Barbiere di Siviglia (*Rossini)(Gent 14-06-2005 / Vlaamse opera)(Rosina)(sopraan/mezzosopraan)