Huijpen - Jaco Huijpen

Jaco Huijpen.jpg

bas 

De in Assendelft geboren Jaco Huijpen (27-03-1962) kreeg zijn opleiding op het concervatorium te Amsterdam en Hilversum en deed diverse masterclasses, onder meer bij Elisabeth Schwartkopf en James McCray. Na zijn studie werd hij lid van de Oper Gelsenkirchen.

Bij de Nederlandse Opera zong hij Tadeusin in A Midsummersnight's Dream (*Britten) (een nieuwe productie) en als Tempo en Antino in Il Ritorno d'Ulisse in Patria (*Monteverdi). In 1987 vertolkte hij de rol van Sarasto in Die Zauberflöte bij de Kameropera Nederland.

Bij de Nederlandse Opera debuteerde hij als één van de Inquisiteurs in Don Carlos (*Verdi) en werd daarna uitgekozen Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Cardiff Singer of the World Competition in 1989. Gedurende 2 seizoenen was hij verbonden aan het Cärtner-platztheater in München, waar hij als Commendatore in Don Giovanni debuteerde.

Andere rollen zong hij in de opera`s I Puritani, Rigoletto, La Forza del Destino, Don Carlos, La Bohème, Die Feen (*Wagner), Khovantschina *Moessorgski). Sinds het seizoen 1993/1994 is Jaco Huijpen free-lancer. Bij de Nationale Reisopera zong hij de Watergeest in Rusalka (*Dvorak) als Grootinquisiteur in Don Carlos (*Verdi), Trinity Moses in Mahagonny van (*Weill) en Klingsor in Parsival (*Wagner).
Aan de Berliner Staatsoper zong hij Kaspar in Der Freischütz. Aan de Komischen Oper Berlin debuteerde hij in 1997/1998 als Banquo in Macbeth. In het seizoen 2002/2003 was hij te horen als Don Pizarro in Fidelio.  


* Maria Stuarda (*Donizetti)(Eindhoven 12-11-1997 / Stadsschouwburg)(Nationale Reisopera)(Talbot)(bas)

Op14-09-2019 is Jaco Huijben in zijn woonplaats Assendelft overleden. Hij werd 57 jaar.

.