Holland - Ashley Holland

Ashley Holland h

bariton  

Ashley Holland werd geboren in England en studeerde aan de Warwick University en aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Hij was winnaar van de Webster Booth / Esso-Wettbewerb en van de Curtis-Goldmedaille. In 1995 vertegenwoordigde hij England bij de Cardiff Singer of the World wedstrijd. In 1998 won Holland de Ranieri I Cestelli competitie van de opera in Hamburg.

Gedurende meerdere seizoenen was hij eerste bariton aan de English National Opera, waar hij de rollen vertolkte van Zurga in Les Pêcheurs de Perles, Sharpless in Madama Butterfly, Guglielmo in Cosi fan tutte, Cecil in Maria Stuarda, Marcello in La Bohème) Escamillo in Carmen, Belcore in L`Elisir d` Amore, Lescaut in Manon (*Massenet) en Ottokar in Der Freischütz.

Daarnaast gaf hij een concertanten-uitvoering van Linda di Chamounix (*Donizetti) met Mark Elder als dirigent. In de rol van Don Giovanni debuteerde hij aan de Calgary Opera, en aan de Cincinnati Opera zong hij als Sharpless. In Candide (*Bernstein) zong hij de rol van Kent Nagano met het London Symphony Orchestra, en o.l.v. Sir Andrew Davis werkte hij in Der Protagonist (*Kurt Weill). Als Bosun in Billy Budd debuteerde hij aan de Opera Bastille, en aan de Semperoper Dresden zong hij als Ford in Falstaff, en Marcello in La Bohème.

Met een tournee van Gustav Mahlers Symphonie Nr.8 o.l.v. Michael Gielen stond hij in de Wiener Musikverein. Andere concerten waarin hij te horen was zijn het War Requiem (*Britten) in London, Händels Messias in Leipzig o.l.v. Herbert Blomstedt, Messias en Carmina Burana (*Orff) in Manchester, Requiem im Barbican (*Brahms), The Dream of Gerontius (*Elgar) in der Royal Albert Hall.

Bij zijn debuut van de BBC Proms zong hij als Lord Mountararat in Iolanthe (*Tschaikowski).

Holland stond op de bühne van de English National Opera in de rol van Ford en Giorgio Germont , in de Royal Opera House als Masetto in Don Giovanni , en in Covent Garden als Amfortas in Parsifal geleid door Phillipe Jordan. Daarna volgden debuten in Chicago als Enrico in Lucia di Lammermoor  in Houston als Conte di Luna in Il Trovatore, als Don Carlos in Ernani, Ford in Falstaff aan de English National Opera, Di Luna in Il Trovatore aan de Houston Grand Opera, Germont in La Traviata aan de Opera Pacific en als Mr Redburn in Billy Budd aan de Englisch National Opera.

Bij de Wereld-première van Caligula (*Detlev Glanert ) zong hij de titelpartij aan de Frankfurter Oper en aan de Bühnen der Stadt Köln. CD opnames waarop hij te horen is zijn;  L`Elisir d` Amore (Belcore), Tosca en Billy Budd (o.l.v. Nagano) Falstaff (Ford).

* Caligula (*Glanert)(Keulen 14-01-2007 / Bühnen der Stadt Köln)(Caligula)(tenor)