Holl - Robert Holl

Robert Holl.png

bas / bariton


Robert Holl is geboren in Rotterdam (10-03-1947), de stad waar hij ook studeerde aan het Rotterdams Concervatorium bij David Hollestelle.

In `s- Hertogenbosch won hij in 1971 de eerste prijs  bij de `International Vocal Competition` Daarna ging hij in Munchen studeren bij Hans Holter. In 1972 won hij in Munchen weer de eerste prijs bij de `International Music Competition of German Broadcasting Association` (ARD). Het resultaat was dat hij gevraagd werd voor TV en radio en voor meerdere concerten. Van 1973 tot 1975 was hij verbonden aan de Bayerische Staatsoper Munich.

Nadat hij zich vele jaren had toegelegd op het zingen van concerten kreeg Holl opnieuw belangstelling voor de opera. Hij trad op in Wenen, in Brussel en in Zurich in de rollen van Spreker en Sarastro in Die Zauberflöte, als Amfortas in Parsival, Gremin  in Eugen Onegin, Basilio in Il Barbiere di Siviglia,en nog vele andere rollen. De dirigenten met wie hij hier samen werkte waren o.a. Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt en Franz Welser-Most.

Van 1999 tot 2002 zong Robert Holl in de Deutsche Staatsoper Berlin (o.l.v. Daniel Barenboim) als Landgraaf Hermann in Tannhäuser, als Komtur in Don Giovanni, als Hans Sachs in Die Meistersinger von Nürnberg en als Daland in Der Fliegende Hollander.

Aan de Wiener Staatsoper zong hij in meerdere opera`s van Wagner onder leiding van de dirigent Donald Runnicles.

In het seizoen 2005/2006 zong hij opnieuw aan de Deutche Staatsoper Berlin als Hans Sachs en aan de Hamburgische Staatsoper als Koning Marke. Van 1996 tot 2002 stond hij keer op keer op de buhne in Bayreuth onder de leiding van Daniel Barenboim en Christian Tielemann.

Jarenlang was Robert Holl een van de meest gevraagde concert-zangers, en was te zien in Japan en Amerika. Ook is hij een van de belangrijkste Lied-zingers van deze tijd met een persoonlijke voorkeur voor het Duitse en Russische repertoire. In alle grote theaters in Europa, Israel en de U.S. wordt hij met gejuich ontvangen.

In 1998 kreeg Holl de titel van professor voor Lied en Oratorium aan de `Universität für Musik und darstellende Kunst` in Wenen.
 
 
*  Die Meistersinger von  Nürnberg (*Wagner)(Keulen 26-09-2009 / Bühnen der Stadt Köln)(Hans Sachs)(bas/bariton)