Hotea - Ioan Hotea

Ioan Hotea

tenor 


De tenor Ioan Hotea (Augustin) Hotea is in 1990 geboren in Baia Mara (Roemenie). Na zijn studie Kunstzinnige-vorming ging hij in Baia Mara zang studeren en ging daarna, van 2009 tot 2013 naar de Hogeschool voor Muziek in Bukarest, waar hij lessen volgde bij Marianna Colpos en Ionel Voineag. Bij de "Victor Giuleanu wedstrijd" won hij de eerste prijs, bij de wedstrijd van de "Nationaloper in Bukarest" de tweede prijs, en bij de wedstrijd Hariclea Darclée de derde prijs.

Vanaf het seizoen 2011 behoort hij bij het ensemble van de Nationaloper Bukarest. Hij zong hier de rol van Nemorino in L`elisir d`amore (*Donizetti), Graaf Almaviva in Il Barbiere di Siviglia, Don Ottavio in Don Giovanni, Rinuccio in Gianni Schicchi en Filipeto in I quattro Rusteghi (*Wolf-Ferrari).

Als gast zong hij in 2013 in het Theater an der Wien meerdere opera`s van Donizetti, als Graaf Leicester in Maria Stuarda, Percy en Hervey in Anna Bolena, en Lord Cecil in Roberto Devereux. Aan de Opéra van Monte Carlo zong hij L`Amante in Amelia al ballo (*Menotti)

In 2014 stond hij op de buhne van de Opéra National de Paris als Tebaldo in I Capuletti e i Montecchi, in de Nationaloper Timisoara en in de Qintai Concert Hall Wuhan als Alfredo in La Traviata. In 2015 zingt hij aan het Hessischen Staatstheater Wiesbaden o.a. als Alfredo en Ernesto in Don Paquale (*Donizetti), en als Nerimo en Ferrando in Cosi fan tutte. 
* Il Trittico - Gianni Schicchi (*Puccini) (Düsseldorf 17-01-2015 / Deutsche Oper am Rhein)(Rinuccio)(tenor)

* I Puritani (*Bellini)(Düsseldorf 18-12-2019/ Deutsche Oper am Rhein)