La Cifra

La Cifra

Antonio Salieri


(Het letterraatsel)

(Keulen 17-06-2006 / Bühnen der Stadt Köln)

Libretto van Lorenzo Da Ponte
Dramma giocoso in 2 aktes
Plaats en tijd. Italië, dorp in Toscana.
Première. Wenen (Burgtheater) 10-09-1788. (in Keulen 11-12-1793)   

EURILLA (pleegdochter van Rusticone / Olimpia) sopraan
LISOTTA (dochter van Rusticone) sopraan
MILORD (een Schot) tenor
SANDRINO (jongeman,bedoeld als toekomstige bruidegom van Lisotta) bas
RUSTICONE (burgemeester en hotelbezitter) bas
LEONARDO (kameraad/reisgezel van Milord) tenor
ANTONIO  

Inhoud

"Het Dorp! Dat ben ik!"
Rusticone is een heerser zonder beperkingen. Hij voelt zich volledig de baas in zijn dorp. Hij is de burgemeester en hoteleigenaar in een bijna vergeten dorp in Toscana (Italië). Dan zijn er nog de twee dochters, Eurilla en Lisotta. Alleen Rusticone, die Eurilla opvoedt als zijn dochter, weet de werkelijkheid over Eurilla. Zij is van adellijke afkomst, dochter van de Graaf van Clerval, en heet eigenlijk Olimpia. Hij is van plan Eurilla / Olimpia te trouwen om zo de beschikking te krijgen over haar vermogen.

De jaloerse Lisotta, die ook op de hoogte is van haar vaders plan, is al min of meer beloofd aan de jongeman Sandrino. Er zijn echter twee spelbrekers, de Schotsche Milord Fideling en zijn kameraad en reisgezel Leandro. De trouwlustige Milord is op zoek naar ene tot nog toe onbekende Olimpia, dochter van een Graaf. Als Rusticone dit hoort weet hij dat zijn toekomstplannen gevaar lopen. Lisotta heeft nu geen belangstelling meer in Sandrino. Zij wil de Olimpia zijn waarnaar de heren op zoek zijn en met de Milord trouwen. Maar de Milord heeft zijn hart al verloren aan Eurilla, hij is verliefd.

Rusticone zorgt ervoor dat het kastje met daarin alle bewijsstukken over Eurilla / Olimpia verdwijnt. Hij verstopt het, maar Sandrino heeft dit allemaal gezien. Dan klinkt de jachthoorn. Misschien lukt het om op deze manier de adellijke indringers uit de buurt te krijgen. De jacht op een wild zwijn moet hun gedachten afleiden. Maar Eurilla maakt een einde aan deze poging. Het gaat onweren en het hele plan gaat niet door.

De Milord en Leandro staan op het punt om verder te reizen, maar dan ontdekken zij toevallig de beeltenis van Olimpia`s moeder. Zij is de gestorven Gravin van Clerval, die grote gelijkenis vertoont met Eurilla / Olimpia.
Hun vertrek wordt uitgesteld. Sandrino verraadt dat hij gezien heeft dat Rusticone een kastje heeft verstopt. Waarschijnlijk zit daar veel geld in. Met een geheime letterreeks moet het slot open kunnen. "A. I. F." betekent  "Aprasi il fondo!"  (Open de bodem). Door het openen van de bodem vindt men de papieren met daarin het bewijs dat Eurilla de gezochte Olimpia is. Een huwelijk overeenkomstig van stand met de Milord kent geen beletsel meer.    


(Keulen 17-06-2006 / Bühnen der Stadt Köln)

MARTIN HASELBÖCK dirigent
CHRISTIAN STÜCKL regie
MARLENE POLY decor & kleding
HANS TOELSTEDE licht
ANDREW OLLIVANT koor
Bezetting  
AUSRINE STUNDYTE Eurilla (sopraan)                    
REGINA RICHTER Lisotta (sopraan)
HAUKE MÖLLER Milord (tenor)
LEANDRO FISCHETTI / TIMM DE JONG Sandrino (tenor)
ANDREAS HÖRL Rusticone (bas)
ANDRÉS FELIPE OROZCO MARTINEZ Leandro (tenor)