La Clemenza di Tito

La Clemenza di Tito o.jpg

Wolfgang Amadeus Mozart    


(De goedheid van Titus)

(Antwerpen 08-10-1997 / De Vlaamse Opera)

(Aken 07-02-2006 / Theater Aachen)

Libretto van Caterino Mazzolà gebaseerd op het toneelstuk van Pietro Metastasio.
Opera seria in 2 aktes.
Plaats en tijd. Rome, tijdens de regering van Tito, 79-81 na Chr. 
Première. Praag, (Nationaltheater) op 06-09-1791.  

TITO (Titus / Romeins Keizer)tenor
SESTO (Sextus / vriend Tito / verliefd op Vitellia)mezzosopraan
VITELLIA (dochter vorige Keizer)sopraan
ANNIO (Annius / vriend Sesto / verliefd op Servilia)mezzosopraan
SERVILIA (zus Sesto / verliefd op Annio)sopraan
PUBLIO (Publius / aanvoerder erewacht)bas

Inhoud

De Romeinse keizer Tito moet wegens staatsbelangen zijn geliefde Berenice uit Rome laten vertrekken. Zijn plannen om te huwen met Servilia, en later Vitellia worden echter verijdeld door een reeks van complotten en intriges, waarbij zelfs zijn leven gevaar loopt. Op het einde van de opera kondigt de keizer echter een algemeen pardon af.
Akte I
Voor het paleis van Tito.
Vitellia is woedend op Tito, omdat hij met een buitenlandse prinses wil trouwen en niet met haar. De dochter van de vorige Keizer Vitellia, wil Keizerin van Rome worden. Zij vraagt aan Sesto die van haar houdt, om Tito te doden. Later verandert Tito echter van gedachten en deelt mee dat hij de Romeinse Servilia wil huwen. Hij stuurt Annio naar Servilia om haar te uit te leggen dat er aan hun verhouding een einde moet komen, Ah perdona.

Maar Servilia vertelt aan de Keizer dat zij van Annio houdt, maar is toch bereidt is Tito`s wens te vervullen. Uit waardering voor haar eerlijkheid besluit hij haar op te geven en het geliefde paar niet in de weg te staan. Vitellia is kwaad, omdat zij steeds weer genegeerd wordt. Zij belooft Sesto dat ze met hem zal trouwen nadat hij de Keizer vermoord heeft, maar hoort dan van Publio en Annio, dat toch zij Tito`s vrouw en dus Keizerin zal worden.

De geplande moordaanslag kan ze echter niet meer verhinderen. Sesto, die is aangekomen bij het kasteel heeft het moeilijk. Hij kan zijn goede vriend, een eerlijke man toch niet zomaar doden omdat Vitellia dat wil. Dan ziet hij dat het Capitool al in brand staat. De samenzweerders hebben al toegeslagen, en hij komt te laat. Het volk rouwt om de dood van de Keizer.
Akte II
Annio komt Sesto vertellen dat de Keizer niet dood is. Vitellio geeft Sesto de raad om te vluchten, maar het is al te laat. Publio komt hem samen met zijn wachters arresteren, en vertelt hem dat hij in plaats van de Keizer, Lentulus heeft getroffen, omdat deze de kleren van de keizer droeg. De aanslag was echter niet dodelijk en Lentulus vertelt dat Sesto de dader was. Sesto neemt afscheid van de radeloze Vilellia.

Intussen is de senaat bijeen gekomen om Sesto te berechten. Tito gelooft in de onschuld van Sesto omdat hij niet kan geloven dat een goede vriend bereid is tegen hem samen te zweren. Maar Publio komt met het nieuws dat Sesto bekend heeft. Het doodvonnis moet nu nog door Tito worden ondertekend. De Keizer laat hem voor leiden en wil eigenlijk op een verzoening aansturen, maar Sesto weigert de rede van zijn samenzwering te noemen. Hierop besluit Tito hem af te laten voeren naar de arena.

Vitellio besluit Tito te vertellen dat zij de aanstichtster van het complot was. Voor het Colosseum waar de menigte wacht op de executie van de verraders werpt zij zich aan de voeten van de Keizer en bekent schuld. aria. Non più di fiori. Zij ziet zichzelf als de enige schuldige. Haar jaloezie en ambitie waren voor Sesto de enige reden voor zijn daden. Tito ziet dat wraak geen zin heeft en schenkt allen die hem belaagd hebben vergiffenis.  
 

(Antwerpen 08-10-1997 / De Vlaamse Opera)

ROY GOODMANdirigent
PIERRE CONSTANTregie
ROBERTO PLATEdecor
EMMANUEL PEDUZZIkleding
VINICIO CHELIlicht
PETER BURIANkoor
Bezetting 
KEITH LEWISTito (tenor)
MARIE - ANGE TODOROVITCHSesto (mezzosopraan)
JANICE WATSONVitellia (sopraan)
HANNE FISHERAnnio (mezzosopraan)
KATHLEEN BRETTServilia (sopraan)
CHRISTOPHE FELPublio (bas)


(Aken 07-02-2006 / Theater Aachen)

MARCUS R. BOSCHdirigent
LUDGER ENGELSregie
CHRISTIN VAHLdecor
GABRIELE RUPPRECHTkleding
FRANK FLADEkoor
Bezetting 
ANDREAS SCHEIDEGGERTito (tenor)
IVA DANOVASesto (mezzosopraan)
ROMELIA LICHTENSTEINVitellia (sopraan)
MÉLANIE FORGERONAnnio (mezzosopraan)
EVA BERNARDServilia (sopraan)
PAWEL LAWRESZUKPublio (bas)