Stenz - Markus Stenz

Markus Stenz.jpg

dirigent  


Markus Stenz is sinds 2003 de leider van het Gürzenich-Orchester in der Oper Köln, en algemeen directeur van de Bühnen der Stadt Köln. Voor de ietwat ingeslapen klassieke muziek ontwikkelde hij een nieuwe therapie. Hij brengt deze op een wonderlijke manier, zonder daarbij clownesk of zoetjes over te komen. Wat we zien is niet het voorspelbare, maar een drama vol verrassingen, echter wel herkenbaar.

Eerder was hij muzikaal dirigent van het Montepulciano Festival (1989-1995), directeur van de London Sinfonietta (1994-1998) en directeur en artistiek leider van het Melbourne Symphony Orchestra (1998-2004).

In zijn geboorteland Duitsland trad hij op met de Berliner Philharmoniker, de Munich Philharmoniker, het Symfonie Orkest van de Bayerischen Rundfunk, het Duitse Symfonieorkest Berlijn, het Ensemble Modern, de Junge Deutsche Philharmonie, het NDR Symfonie Orkest en het Leipzig Gewandhaus Orchestra.

Operawerk bracht hem in contact met de Stuttgart Opera, de Baverische Staatsoper, de Hamburgische Staatsoper en de Oper Frankfurt. Ook was hij werkzaam bij het Rotterdams Filharmonisch Orkest en het Koninklijk concertgebouworkest, en hij dirigeerde regelmatig het Radio Filharmonisch Orkest. 

De vele andere concerten die hij leidde zijn o.a. l'Orchestre de Paris, Orchestre National de Lyon, l'Ensemble intercontemporain, Tonhalle Orchestrer Zurich, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, het Deense Nationale en Zweedse Radio Symfonie Orkest, en het BBC Symphony and Hallé Orchestra.

In de United States leidde hij o.a de Chicago Symphony, Los Angeles Philharmonic, Minnesota en Houston Symphony. Opera`s dirigeerde hij in Venetië, de Scala in Milaan, De Munt in Brussel, Los Angeles Opera, San Francisco Opera, Glyndebourne Festival Opera, English National Opera, en het Salzburg Festival.

Markus Stenz werkte samen met het Melbourne Symphony Orchestra, en deed een tour door Zwitzerland, de Canarische IJlanden, Australië, Duitsland, China en Rusland.

CD opnames van hem, o.a. Der Silbersee (*Kurt Weill) voor BMG.


*  Caligula (*Glanert)(Keulen 14-01-2007 / Bühnen der Stadt Köln)

*  Tristan und Isolde (*Wagner)(Keulen 27-03-2009 / Bühnen der Stadt Köln)

*  Die Meistersinger von  Nürnberg (*Wagner)(Keulen 26-09-2009 / Bühnen der Stadt Köln)