Steinitz - Alexander Steinitz

Alexander Steinitz.jpg

dirigent


Geboren 17-01-1967 in Salzburg. Zijn vader was de ORF-journalist Georg Steinitz, en zijn moeder de muziekpedagoge Julia Steinitz. Aan het Carl Orff-instituut van de Hogeschool Mozarteum in Salzburg kreeg hij zijn eerste muzieklessen. Na zijn gymnasium in Wenen ging hij naar de daar aanwezige Hogeschool voor muziek om lessen in dirigeren te volgen bij Karl Õstenreicher en Leopold Hager.

Muziek-theorie kreeg hij van Diether de la Motte en kompositieleer van Kurt Schwertsik. Na het behalen van zijn diploma onving hij een aanmoedigingsprijs van het Oostenrijkse Minesterie voor onderwijs en kunst. Hij mocht een jaar naar de Yale University in de USA. Hier kreeg hij de kans om zich nog meer te bekwamen na het volgen van lessen bij Günther Herbig, Eleazar de Cavalho en Lawrence Leighton Smith.

Als Kapelmeester werkte hij van 1995 tot 2001 in het Tiroler Landestheater in Innsbruck,  van 2001 tot 2003 als waarnemend dirigent aan de Städtischen Bühnen Osnabrück en daarna als Kapelmeester en waarnemer GMD in Meiningen. Hij leidde o.a. het Deutchen Sinfonieorchester Berlin, het Philharmonischen Staatsorchester Halle, de Magdeburgischen Philharmonie, het Staatsorchester Braunschweich, en nog meerdere andere orkesten. Met het New Haven Chamber Orchester en de Wiener Kammersolisten ging hij op tournee naar Japan.

Vanaf het seizoen 2003/2004 was hij werkzaam aan het Theater der Landeshauptstadt Magdenburg, in de producties van Le nozze di Figaro, Cosi fan tutte, Il barbiere di Siviglia, Orheus und Euridike (*Guck). Hoogtepunten waren de uitvoeringen van La forza del Destino in het Staatstheater Braunschweig, en de Carmina Burana (*Orff). Vanaf 2006 werkt hij samen met de regisseur Andreas Kriegenburg. In 2005 trouwde  Alexander Steinitzj met de violiste Sonja Matakas.

 

* Die Lustigen Weiber von Windsor (*Nicolai)(Krefeld 26-10-2013 / Theater Krefeld)

* Frau Luna (*Lincke)(Krefeld 23-10-2016 / Theater Krefeld)