Pappano - Antonio Pappano

Antonio Pappano.jpg

dirigent  

Antonio Pappano werd in 1959 in Londen geboren uit Italiaanse ouders. Hij studeerde piano, compositie en orkestdirectie bij Norma Verrille, Arnold Franchetti en Gustav Meier. Vanaf het begin van zijn carrière ontwikkelde Antonio Pappano een uitgesproken liefde voor opera en theater. Hij werkte als repetitor in talrijke operahuizen o.a. in New York City, Barcelona, Frankfurt en Chicago. In Bayreuth was hij assistent van Daniel Barenboim voor Tristan und Isolde, Parsifal en de Ring des Nibelungen.

Antonio Pappano begon zijn loopbaan als orkestdirigent in 1985 in Denemarken met het Symfonisch Orkest van Zuid-Jutland. In 1987 maakte hij een opmerkelijk debuut als operadirigent bij de Norske Opera in Oslo met La Bohème. In 1988 dirigeerde hij in hetzelfde huis L'Elisir d'Amore, Tosca en het Requiem van (*Verdi). Vanaf het seizoen 1990/1991 werd hij bovendien muziekdirecteur van de Munt, waar hij Salome, Un Ballo in Maschera en Die Meistersinger dirigeerde. In het seizoen 1992/1993 maakte hij een zeer geslaagd debuut in de Wiener Staatsoper, waar hij op het laatste ogenblik Christoph Von Dohnanyi verving in een nieuwe productie van Siegfried als leider van de Wiener Philharmoniker.

In 1993/1994 verzorgde hij de muzikale leiding voor Carmen, OtelloPeter Grimes, La Traviata en het oratorium Elias (met José Van Dam). Tegelijkertijd was hij actief in diverse belangrijke operahuizen zoals; De Chicago Lyric Opera, de San Francisco Opera, Covent Garden, Vancouver Opera, de English National Opera. In de Opéra de Montperllier dirigeerde hij in maart 1994 Manon Lescaut. Aan de Staatsoper te Berlijn leidde hij I Capuleti e I Montecchi.  Uit het seizoen 1994/1995 vermelden we zijn concerten met de Chicago Symphony (november), het Cleveland Orchestra (maart), de Berliner Radio-Symphoniker en het Radio-orkest van Franfurt (mei). In november 1994 is hij te gast in San Francisco voor Mefistofele.

Pappano heeft zijn functie als artistiek leider van het Munttheater in Brussel opgezegd en vervult deze sinds 2003 in the Royal Opera House in Londen. Het Londense Royal Opera House was ooit vooral een club voor de elite, maar dat is met de komst van dirigent Antonio Pappano snel aan het veranderen. Er staat nu zelfs een musical geprogrammeerd, Sweeney Todd. Pappano hoopt zo het grote publiek te trekken. Minder serieus en zwaar werk, maar zeker ook plezierig. In de zomer van 2004 gaf het Royal Opera House openlucht voorstellingen in o.a. Liverpool, Gateshead en Belfast.
 

*  La Traviata (*Verdi)(Brussel 21-06-1994 / De Munt / La Monnaie)  

*  Salomé (*R.Strauss)(Brussel 09-09-1995 / De Munt / La Monnaie)  

*  Ariadne auf Naxos (*R. Strauss)(Brussel 06-06-1997 / De Munt / La Monnaie)(generale)  

*  La Bohème (*Puccini)(Brussel 28-12-2002 / De Munt / La Monnaie)