Tate - Jeffrey Tate

Jeffrey Tate

dirigent  


Deze Engelse dirigent werd geboren op 28-04-1943 in Salisbury (Engeland). Tate studeerde medicijnen aan de Universiteit van Cambridge en behaalde zijn titel als Doctor in de medicijnen aan het St. Thomas' Hospital in London. Muziek was echter meer bepalend in zijn leven. Zijn muzikale loopbaan begon in 1970 als lid en muzikaal-medewerker aan de Royal Opera House Covent Garden, waar hij bleef tot 1977. Hij werkte samen met de dirigenten Solti, Davis, Kempe, Kleiber en Pritchard.

In 1976 werd hij assistent van Pierre Boulez tijdens de Bayreuther Jahrhundert-Ring. Samen met Herbert von Karajan werkte hij in Salzburg. Na zijn officièle debuut in 1978 als dirigent van Carmen aan de Opera in Göteborg kreeg Jeffrey Tate ook internationale erkenning. Hij dirigeerde aan vele operahuizen en voor Festivals over heel de wereld, en vulde zijn repertoire aan met Mozart, Strauss, Wagner en Franse Opera`s.

Zo werkte hij met het London Symphony Orchestra, Berliner Philharmoniker, Boston Symphony, Cleveland Orchestra, Toronto en Montreal Symphony, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Israel Philharmonic Orchestra etc. Aan het Théâtre du Châtelet in Parijs leidde hij de nieuwe produktie`s van LuluPeter Grimes, en de zeer geslaagde Ring des Nibelungen met het Orchestre National de France.

In maart 1996 dirigeerde hij bij de heropening van het Palais Garnier in Parijs een nieuwe produktie van Cosi fan Tutte en in september Die Walküre aan Teatro Colon in Buenos Aires. Hierna volgden nog vele producties, en eveneens gaf hij concerten met diverse grote orkesten uit de hele wereld, waaronder ook Ein Sommernachts-Traum met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Dr. Tate kreeg de titels  "Chevalier de la Legion d'Honneur" ,  "Chevalier des Arts et Lettres"  en "C.B.E . / Commander of the British Empire". Zijn produktie van Die Königskinder (*Humperdinck) aan het Teatro San Carlo in Napels werd beloond met de Italiaanse Muziek - Criticus - Prijs  "Franco Abbiati 2002" . 

*  Siegfried (*Wagner)(Keulen 29-10-2004 / Bühnen der Stadt Köln)