Scharfenberger - Tobias Scharfenberger

Tobias Scharfenberger

bariton


Geboren op 01-09-1964 in München. Voor zijn zangopleiding ging Tobias Scharfenberger naar de Musikhochschulen Hannover en Karlsruhe. De beursstudent van het „Steans Institute for Young Artists“ bij het Ravinia-Festival, winnaar van vele zangwerdstrijden volgde meerdere meesterklassen, o.a. bij Peter Schreier en Brigitte Fassbaender.

Naast zijn studie zong hij als gast aan o.a. de Oper Frankfurt, de Staatsoper Stuttgart, het Staatstheater Kassel en aan de Deutschen Oper am Rhein in Düsseldorf.
Van 1995 tot 1997 was hij verbonden aan de Bielefelder Theaters. Hier zong hij belangrijke rollen voor een bariton, zoals die van  Papageno, Graf Almaviva (Le nozze di Figaro) en de titelpartie in Il Barbiere di Siviglia.

Als medewerker van het ensemble van de Oper der Stadt Köln zong hij van 1997 tot 2000 verschillende rollen in opera`s en operettes van Bizet, Braunfels, Mozart, Offenbach, Orff, Puccini, J. Strauß, Wagner, v. Weber en van Zemlinsky.
Vanaf de zomer van 2000 werkt Tobias Scharfenberger als zelfstandig opera- en concertzanger. Hij zong aan de Komischen Oper Berlin, aan het Dortmunder Opernhaus, het Aalto-Theater Essen, het Teatro Carlo Felice in Genua, in het Teatro Verdi in Padova, in de Wuppertaler Bühnen en aan het Musiktheater in Revier in Gelsenkirchen.

Als concertzanger ging hij op tournee samen met de dirigenten Zubin Mehta, Kent Nagano en Reinhard Goebel.
Met de orkesten van het Israel Philharmonic Orchestra, het Melbourne Symphony Orchestra en de Dresdener Philharmonikern kwam hij in Melbourne, Australië, in San Sebastián, Tsjechie, Zwitserland, Israel en in de USA.


 

* Eine Nacht in Venedig
(*J. Strauss)(Keulen 17-10-1999 / Bühnen der Stadt Köln)(Pappacoda)(bariton)

* L`Elisir d`Amore
(*Donizetti)(M.Glacbach 17-02-2009 / Theater Mönchengladbach)(Belcore)(bariton)

* Viva la Mamma (*Donizetti)(Krefeld 10-04-2011 / Theater Krefeld)(Stefano)(bas)

* Die Lustigen Weiber von Windsor (*Nicolai)(Krefeld 26-10-2013 / Theater Krefeld)(Herr Fluth)(bariton)