Smid - Ernst Daniël Smid

Ernst Daniël Smid.jpg

bariton

 
Ernst Daniël Smid is op 6 mei 1953 geboren te Enschede als 6e kind in een gezin van 9 kinderen. In 1960 verhuisde hij naar de Achterhoek, (Lichtenvoorde) waar hij naar de basisschool CVO Lichtenvoorde ging tot 1965. Van 1965-1970 ging hij naar de St. Franciscusschool voor MULO (later MAVO) en behaalde het diploma A.B , en het Middenstandsdiploma. 

Tijdens, en kort na zijn schooltijd zong hij samen met zijn ouders, broer Nando en zus Inge in het koor `SURSUM CORDA`. Van 1968 tot 1971 kwam hij bij de Notenkrakers (een muziekgezelschap). Hier zong hij samen met zijn broer Nando het onsterfelijke duet in De Parelvissers. Van 1971 tot 1973 sloot hij zich aan bij de Operette vereniging  Winterswijk en zong hier in La Vie Parisienne onder de regie van Anneke van de Graaf, voorheen sterzangeres van het in die tijd genoemde operagezelschap Forem in Twente. Zij heeft hem een jaar gecoached en raadde hem aan om in Amsterdam een studie te volgen aan het concervatorium. "Jij kan het en gaat het maken ook " zei zij.

Aan de "Operastudio" van de Nederlandse Opera deed hij auditie. Met zingen paste hij alle trucs toe die hij tijdens zijn zanglessen had geleerd. Adem laag houden en vooral niet persen op de keel. Plotseling stond Hans de Roo, (intendant van de Nederlandse Opera) naast hem en vroeg of hij zanger wilde worden. "Dat gaat je lukken maar je bent nog te min en moet eerst naar het concervatorium" zei hij. Van 1975 tot 1978 zat de bariton op het concervatorium Amsterdam (nu Sweelinck-concervatorium). Erna Spoorenberg, solozangdocente gaf hem les. Een geniale docente. Max Dooijes voormalig danser van Het Ballet de Lage landen leerde hem hoe een zanger zich moet bewegen.

Van 1978-1980 deed Ernst Daniël Smid auditie in Munchen, werd door verwezen naar het Theater HOF in Bayern-ganz-oben, en werd daar meteen aangenomen. Alles liep gesmeerd en de eerste rol die hij kreeg was Mefisto in Faust. Een geweldige start. In het Theater HOF zong hij o.a. Mefisto. Germont in La Travita, Mama Agatain Viva la Mama, Barbier in Barbiere di Siviglia, Onegin, Figaro, Onkel Chang in Das land des Lachelns, Lazar Wolf in Anatevka en Frank in Die Fledermaus.

Dankzij Winnifred Wagner een goede vriendin in die tijd kreeg hij een studiebeurs voor de Bareuter Festspiele, een grote eer voor zo`n jonge zanger. De tijd aan Het HOF was de mooiste van zijn leven.

Van 1980-1985 Wuppertal. Hier volgde voorstelling op voorstelling en de druk werd steeds groter. Hij zong 30 grote en kleinere rollen, waaronder Donner in Das Rheingold, Moran in Die Feen, Wolfram in Tannhauser, Don Giovanni, Carlo in La Forza del Destino, Falke in Die Fledermaus enz.

In 1984 Warschau, waar hij met het Theater Wuppertal de Speler vertolke (*Sjostakovitsch). Van 1985-1990 Enschede. Amsterdam. Oratoria. o.l.v. Gerard Akkerhuis zong hij oratoriarollen in veel grote Europese steden. Bij de Hoofdstadoperette zong hij als Nasoni in de operette Gasparone (Karl Millocker) en als Danilo in Die Lustige Witwe. Bij Opera Forum en de Nationale Reisopera vertolkte hij ook vele opera-rollen.

1990-2008. Op een avond ter gelegenheid van de World Press Photo hoorde een delegatie van Joop van den Ende hem zingen. Aanvankelijk had hij geen interesse in de uitnodiging om in een musical te zingen maar toch werd hij Javert in 407 voorstellingen van Les Miserables. Nu heeft hij bij de Tros een eigen TV programma "Una Voce Particulare", een groot succes.

Bij de Reisopera was zijn laatste rol Valentin in Faust. In de RAI te Amsterdam stond hij op de buhne als Nabucco (2006) Jago in Otello (2007). Op 9 mei 2008 werd hij door burgemeester Schoenmakers geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Vanaf september 2008 tot en met maart 2010 ging hij met "De 3 baritons" langs de Nederlandse theaters.

Plannen voor de komende tijd zijn radioprogramma`s, "Una Voce Particulare", concertserie met "De 3 baritons", concerttour met Classic FM live 2011 en een eigen theaterprogramma.
 
www.ernstdanielsmid.nl