Staber - Wilfried Staber

Wilfried Staber.jpg

bas


Wilfried Staber werd geboren in Fohnsdorf in Oostenrijk (1972). Hij studeerde in Graz naast elektrotechniek ook taalwetenschappen. Hierna werkte hij twee jaar bij de Österreichischen Rundfunk als redakteur en nieuwslezer.

Van 1996 tot 1998 was hij lid van het ensemble van de `Freien Bühne, Arena Graz`. In 1998 begon hij aan zijn zangstudie aan de Musikhochschule Graz, waar hij les kreeg van Josef Loibl, en in 2003 sloot hij die studie met een onderscheiding af aan de Hochschule für Musik und Theater München. Van 2003 tot 2004 volgde hij de meesterklas bij Josef Loibl in München. 

Al tijdens zijn studie zong hij in der Grazer Oper, in het Prinzregententheater München en in de Reaktorhalle München. Wilfried Staber kreeg o.a. een studiebeurs voor de `Deutschen Bühnenvereins` en de `Walter- Kaminsky Stiftung`. Hij was finalist bij 4 internationale wedstrijden voor Wagnerstemmen in Bayreuth en in 2004 viel hij in de prijzen bij het `Francisco- Viñas- Gesangswettbewerb` in Barcelona als beste Duitse zanger.
Als gast zong hij bij de `Herrenchiemsee- Festspielen`, bij de  `Andechser Orff- Festspielen`, in Regensburg bij de `Thurn und Taxis Festspielen`, in de City Hall in Kaapstad, in het `Pfalztheater Kaiserslautern` en het `Nationaltheater Mannheim`.

Ook als Lied- en Oratoriumzanger stond hij regelmatig op de buhne.

Van 2004 tot 2007 was hij lid van het Theater der Stadt Heidelberg. Hij was hier te bewonderen als Wassermann in Rusalka, als Landgraaf in Tannhäuser, Baculus in Der Wildschütz, Bartolo in Le nozze di Figaro, Basilio in Il barbiere di Siviglia en als Gast van Vorst Gremin in Eugen Onegin.
In het seizoen 2007/2008 ging hij naar de Oper Köln. Hier vertolkte hij de rollen van Eremit in Der Freischütz, Rocco in Fidelio en van Timur in Turandot. In het seizoen 2008/2009 zong hij als Priester (Spreker), en afwisselend als Sarastro in Die Zauberflöte, Bonzo in Madama Butterfly, Basilio in Il Barbiere di Siviglia en als Abimélech in Samson et Dalila. 


* Die Meistersinger von  Nürnberg (*Wagner)(Keulen 26-09-2009 / Bühnen der Stadt Köln)(Konrad Nachtigall)(bas)

* La Forza del Destino (*Verdi)(Keulen 24-01-2014 / Bühnen der Stadt Köln)(Markies van Calatrava)(bas)