Szmytka - Elzbieta Szmytka

Elzbieta Szmytka

sopraan 


De Poolse sopraan Elzbieta Szmytka studeerde in Krakow bij Helena Lazarska en debuteerde aan de Opera van Krakow. Ze is regelmatig te gast in de belangrijkste Europese operahuizen zoals de Wiener Staatsoper, het Grand Theâtre de Genève, de Nederlandse Opera, in Berlijn, Lyon en Toulouse.

Ook zong zij op de festivals van Salzburg, Aix en Provence en Glyndebourne. In De Munt is ze een graag geziene gast. Tot haar repertoire behoren tal van Mozartrollen, waaronder Susanna in Le Nozze di Figaro, de Koningin van de Nacht en Pamina Die Zauberflöte, Despina Cosi Fan Tutte, Serpetta La Finta Giardiniera, Blondchen Die Entführung aus dem Serail, Ilia Idomeneo en Servilia La Clemenza di Tito.

Elzbieta Szmytka is ook zeer goed thuis in het oeuvre van (*Verdi), ze zong onder meer Tebaldo Don Carlos, Oscar Un Ballo in Maschera, Nannetta Falstaff en Gilda Rigoletto. Verder vinden we op haar repertoire Annchen Der Freischütz, Gianetta en Adina L'Elisir d'Amoure, Karolka Jenufa, Blumenmädchen Parsifal, Zerbinetta Ariadne auf Naxos, Sophie Der Rosenkavalier en Carolina Il Matrimonio segreto.

Andere producties waren Die Frau ohne Schatten onder leiding van Solte voor het Paasfestival van Salzburg 1992. Zij zongt  tijdens de Salzburger Festspiele in Karl-Ernst Herrmanns Ombra Felice en in Lyon Le Nozze di Figaro de rol van Susanna. In de Munt vertolkte zij de rol van Lauretta Il Trittico en Oscar Un Ballo in Maschera. Elzbieta Szmytka werkte met dirigenten als John Pritchard, Sylvain Cambreling, Sir Georg Solte, Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner en Simon Rattle.

Onder leiding van Neville Marriner nam zij de rol van Despina Cosi Fan Tutte op zich. Met hem werkt zij ook aan de nieuwe integrale opname van de Concertaria's van (*Mozart). Als Blonchen was zij te zien in Die Entführung aus dem Serail. Haar vertolking van Servilia La Clemenza di Tito op het Glyndebourne Festival onder leiding van Andrew Davis werd voor televisie en video opgenomen.

Van haar is ook een CD uitgebracht met o.m. het Stabat Mater van (*Szymanovski), opgenomen onder leiding van Simon Rattle.   
 

* La Traviata (*Verdi)(Brussel 21-06-1994 / De Munt / La Monnaie)(Violetta Valery)(sopraan)  

* Alcina (*Handel)(Eindhoven 16-05-1997 / Nationale reisopera / Stadsschouwburg)(Alcina) (sopraan)  

* Ariadne auf Naxos (*R. Strauss)(Brussel 06-06-1997 / De Munt / La Monnaie)(Zerbinetta)(sopraan)(generale)

* La Traviata (*Verdi)(Brussel 09-12-2006 / De Munt / La Monnaie)(Violetta Valéry)(sopraan)