Szönyi - Ildiko Szönyi

Ildiko Szönyi

mezzosopraan/alt 


De mezzosopraan Ildiko Szönyi is al vanaf het seizoen 1997/1998 lid van het ensemble van het Aalto-Musiktheater Essen. Zij werd geboren in Budapest, studeerde hier aan het conservatorium, en was lid van de Staatsoper Budapest. Hierna kwam zij bij het Operahuis Graz. Verschillende gastoptredens op het gebied van Opera en Concert brachten haar naar Salzburg, Wenen, Marseille, Praag, Frankfurt, Basel, de Bregenzer Festspielen en bij de Deutsche Oper Berlin.

Tot haar repertoire behoren o.a. Eboli in Don Carlos, Amneris in Aida, die Kosteres in Jenufa (*Janáček) en rollen van Wagner-partijen zoals Venus, Ortrud en Fricka. Sommigen van deze rollen zong zij ook in het Aalto-Musiktheater, waar zij ook nog te horen was als Amme in Frau ohne Schatten, Klytämnestra in Elektra, Mère Marie in Dialogues des Carmélites, Magdalena in Die Meistersinger von Nürnberg, Ulrica in Un ballo in Maschera en als Heks in Rusalka. In 1999 zong zij in Graz voor de eerste maal de rol van Lady Macbeth, en nam de rol over van Mrs. Quickly in Falstaff. In het seizoen 2004/2005 stond zij weer in de Wiener Staatsoper, de Dresdner Semperoper als Klytämnestra, in Dublin, en als Kosteres in St. Gallen.

Tijdens de Wiener Festwochen zong zij de rol van Amneris, in Dresden de rol van Klytämnestra en Adelaide, en Azucena in Il Trovatore aan de Staatsoper Hamburg. Aan het Aalto-Theater was zij in het seizoen 2004/2005 te zien als Herodias in Salomé, als Ulrica, Mrs. Quickly in Falstaff, Hippolyta in A Midsummer Night's Dream, Annina in Der Rosenkavalier en als Adalgisa in Norma.  
 

* Aida (*Verdi)(Essen 16-06-2000 / Aalto-Musiktheater Essen)(Amneris)(mezzosopraan) 

* Un Ballo in Maschera (*Verdi)(Essen 06-05-2001 / Aalto-Musiktheater Essen)(Ulrica)(Arvedson)(alt) 

* Il Trovatore (*Verdi)(Essen 29-11-2001 / Aalto-Musiktheater Essen)(Azucena)(mezzosopraan)
* Il Trovatore (*Verdi)(Essen 07-12-2001 / Aalto-Musiktheater Essen)(Azucena)(mezzosopraan) 

* Lohengrin (*Wagner)(Essen 26-10-2002 / Aalto-Musiktheater Essen)(Ortrud)(mezzosopraan)  

* A Midsummer Night`s Dream (*Britten)(04-02-2005 / Aalto-Musiktheater Essen)(Hippolyta)(alt)
 
* Un Ballo in Maschera (*Verdi)(Essen 20-05-2009 / Aalto-Musiktheater Essen)(Ulrica)(Arvedson)(alt)