Sveda - Richard Sveda

Richard Sveda.jpg

bas/bariton


De bas/bariton Richard Šveda studeerde aan het Konservatorium van Bratislava en als beursstudent aan de Universiteit voor Muziek en Acteren in Graz. Ook bezocht hij veel meestercursussen, o.a. bij Ks. Peter Dvorsky, David Syrus, Gundula Hintz, Zlatica en Dagmar Livorová. Hij was succesvol bij de talrijke zangwedstrijden waaraan hij deel nam, zoals bij  Ferruccio Tagliavini, Francisco Vinas in Barcelona (Spezialpreis des Gran Teatro del Liceu) en de Belvedere in Wenen (Spezialpreis des Stadttheater Klagenfurt). In januari 2010 was hij finalist bij de Emmerich Förderpreis in Baden-Baden.

In 2008, hij was toen 22 jaar oud had hij zijn debuut als Papageno in Die Zauberflöte aan de Staatsoper Praag, en als Sharpless in Madama Butterfly aan de Staatsoper Kosice. Als gast zong hij in 2009 als Papageno in de Wiener Volksoper. Hij had concertoptredens met de Slowakischen Philharmonie, het Limburgs-symphonieorkest in het concertgebouw Amsterdam, met de Düsseldorfer Symphonikern en in de Opera van Montreal. In de Wiener Musikverein was hij te horen tijdens een Lieder-avond.

In het seizoen 2009/2010 werd hij lid van de Operastudio van de Deutschen Oper am Rhein en vanaf 2010/2011 behoort hij tot het vaste ensemble. Hij zal dan te zien zijn in de rol van Schaunard in La Bohème, als Guglielmo in Cosi fan Tutte en als Papageno.


* La Bohème (*Puccini)(Düsseldorf 03-10-2010 / Deutsche oper am Rhein)(Schaunard)(bariton)