Stoyanov - Vladimir Stoyanov

Vladimir Stoyanov.jpg

bariton


Geboren in 1969 in Pernik (West Bulgarije). Niemand in zijn familie is bekend met muziek. Zijn vader is rechter, en zijn moeder verpleegster. Hij begon met zingen in het stadskoor bij Zoya Vidas. In 1993 maakte hij zijn debuut op het toneel van het Bourgas Opera House. Belangrijk voor zijn carrière waren de trainingen die hij kreeg van Boris Christoff aan de Academy in Rome en de samenwerking met de bas Nikola Gyuzeleff (1994). In 1989 studeerde hij af aan de Lyubomir Pipkov Musik High-School in Sofia in 1989 en in 1995 aan de Pancho Vladigerov State Music Acedemy in Sofia.  Later dat jaar ging hij zich ook nog specializeren aan de Academy van de Scala in Milaan met Magda Olivero. Hierop volgde drie succesvolle jaren in het Plovdiv Opera House en sinds 1999 is hij onafhankelijk solist.

Vladimir is beter bekend in het buitenland, dan in zijn geboorteland Bulgarije. In Italie maakte hij zijn debuut in Macbeth in het San Carlo Theater in Napels. Hij moest iemand vervangen en het voelde als een droom vertelde hij, een sensatie, zingen in een van Verdi`s meest macabere opera`s. Ik was gelukkig en trots op mezelf. Regelmatig is hij te zien in de rol van Germont in La Traviata, die hij voor de eerste keer zong in de legendarische Arena van Verona. Recent waren zijn optredens in Parijs, Valencia en Barcelona.

De bariton zong samen met de grootste sterren, waaronder de Russusche diva Anna Netrebko in Wenen, en de Duitse Sopraan Diana Damaru in de MET.

Als gast kwam hij in de Deutsche Oper Berlin, het Teatro San Carlo Napels en La Scala Milan. Op zijn repertoire staan de meest belangrijke rollen in o.a. Don Carlos, La Traviata, La Forza del Destino, Ernani, I Vespri Siciliani, Madama Butterfly, La Bohème, Carmen, Prince Igor en L´elisir d`amore.


* Maria de Rohan (*Donizetti)(Aken 13-05-2000 / Theater Aachen)(Enrico)(bariton)

* La Forza del Destino (*Verdi)(Keulen 24-01-2014 / Bühnen der Stadt Köln)(Don Carlos di Vargas)(bariton)