Surdu - Iulia Elena Surdu

Iulia Elena Surdu

sopraan


De sopraan Iulia Elena Surdu werd in 1984 geboren in Lasi (Boekarest). Zij studeerde aan de Nationale Universiteit van Boekarest en aan het Conservatoire de Musique de Genève bij Maria Diaconu. Zij volgde vele masterclasses en zomercursussen en was in 2006 met een gastoptreden bij de Experimentalstudio für Barockmuik aan de Bukarester National Oper.

In Ostrava (de op twee na grootste stad van Tsjechie, hoofdstad van Moravië-Silezië) had zij in september 2008 haar operadebuut als Marguerite in Faust (*Gounod). In hetzelfde operahuis zong zij als Magda in La Rondine (*Puccini). In het seizoen 2008/2009 was zij een poosje te gast in het Opernhaus Ostrava.

Als concertzangeres trad zij meerdere keren op in Boekarest en andere Europese steden in Israel en Turkije. Iulia Elena Surdu won meerdere prijzen, o.a. de eerste prijs bij het "Internationalen ilhelm Stenhammer Musikwettbewerp" in Norrkoping (Zweden). In 2012 behaalde zij de derde plaats bij het gerenomeerde International Gesangwettbewerp in Savonlinna (Finland).

Sinds 2010/2011 is zij verbonden an de Deutschen Oper am Rhein. Hier had zij haar debuut als Nérine in de Franse Baroc-opera Les Papadins (*Rameau). Ander rollen waren die van Soeur Constance in Les Dialoges des Carmélites (*Poulenc). Musetta in La Bohème, Clarine in Platée (*Rameau) en in de titelrol van Die Nachtigall (*Strawinsky). In het seizoen 1012/2013 zong zij Pamina in Die Zauberflöte, Zerlina in Don Giovanni en Gilda in Rigoletto.

Tegenwoordig woont Iulia Elena Surdu  in Dusseldorf.

 

* Rigoletto (*Verdi)(Düsseldorf 05-01-2013 / Deutsche Oper am Rhein)(Gilda)(sopraan)