Strobos - Karin Strobos

Karin Strobos

mezzosopraanGeboren in het dorp Winsum bij Groningen. Veel klasieke muziek kreeg ze niet te horen in haar ouderlijk huis. Omdat haar oudere broer pianolessen volgde kwam zij er wel mee in aanraking, maar de klik met de totsen was er niet. Als kind zong voor zichzelf alleen popledjes die ze op de radio hoorde. Daarna werden het liedjes van o.a Anouk en No Doubt. Omdat Karin stotterde ging zij op zangles en haar lerares vond dat zij talent had. Bij de zangpedagoog Hennie Diemer mocht zij voorzingen. Hij hoorde meteen dat zij talent had en haalde haar over om naar het Utrechts Concervatorium te gaan en in 2007 studeerde zij hier af, met een onderscheiding.

Ook volgde zij in die periode de internationale Liedklas van Udo Reinemann en daarnaat was zij lid van het ensemble ij de Opera Studio Nederland. Bij concoursen behaalde zij veel prijzen waaronder het Internationale Zangconcours in Mâcon (Frankrijk) en bij `Het Debuut` een concertserie ontving zij met Daria van den Berken en Felicia van den End de publieksprijs.
Karin Strobos speelde in operaproducties van onder andere De Nederlandse Opera, Opera Zuid en De Nationale Reisopera. Haar rol van Octavian in Der Rosenkavalier onder Sir Simon Rattle betekende een grote internationale doorbraak. Ook is Karin veelvuldig te horen bij verschillende festivals en orkesten, waaronder het Grachtenfestival en het Noord Nederlands Orkest. Na een concert in januari 2013 met dit orkest mocht ze ‘het Gouden Viooltje’ in ontvangst nemen, een prijs voor uitzonderlijk muzikaal talent uit Noord-Nederland.

Toekomstige engagementen zijn een tournee met Opera Zuid met het programma De Sopranos en bij de Opera Essen zingt zij rollen in Così fan tutte, Idomeneo, Jenufa, Le Grand Macabre, Manon Lescaut, Rusalka en Werther. Naast opera, is Karin veelvuldig actief in het kamermuziekrepertoire. In verschillende samenstellingen verzorgt ze concerten in binnen- en buitenlandDe Nederlandse mezzosopraan Karin Strobos kreeg in 2011 de kans om bij De Nederlandse Opera in te vallen als Octavian in Der Rosenkavalier van Richard Strauss, in een regie van Brigitte Fassbaender en met het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Simon Rattle.
Haar succesvolle optreden oogstte lovende kritieken. Zowel het NRC als de Volkskrant spraken van een droomdebuut.
De carrire van Karin is vanaf dat moment in een stroomversnelling terechtgekomen.
De Nederlandse Opera heeft haar teruggevraagd om in 2013 de rollen Flora in Traviata en Phenice in Armide te vertolken.

De basis voor haar zangcarrire heeft Karin gelegd aan het Utrechts Conservatorium, waar zij haar Master met onderscheiding behaalde bij Henny Yana Diemer, die nog steeds haar coach is.
Ook kreeg zij zanglessen van Brigitte Fassbaender, Iris Dell'Acqua, Gemma Visser en Margreet Honig. Bij de Duitse bariton Udo Reinemann volgde zij de internationale Master Liedklas.
Al tijdens haar studie won zij grote prijzen in binnen- en buitenland, zowel voor haar interpretatie van het moderne lied als voor de opera.
Karin Strobos won, samen met pianiste Daria van den Bercken en fluitiste Felicia van den End, de publieksprijs in de concertserie Het Debuut.
In 2011 mocht ze de prestigieuze Grachtenfestivalprijs in ontvangst nemen.

Van 2009 tot 2012 behoorde Karin tot het vaste ensemble van Opera Zuid, alwaar ze de rollen Siebel, Hansel, Cherubino, Octavian, Boulotte, Varvara en Suzuki vertolkte.
Voor de nabije toekomst staat bij Opera Zuid de rol Charlotte in de opera Werther op het programma.
Karin Strobos was ook ensemblelid van Opera Studio Nederland.
Begin 2012 debuteerde ze bij de Nationale Reisopera als Flora in La Traviata en werd ze aansluitend meteen gevraagd om Cherubino in Le Nozze di Figaro te spelen.
Voor 2013 staat de rol Rosina in Il barbiere di Siviglia van Rossini op het programma.

In de opera H™tel de PŽkin van Willem Jeths maakte Karin Strobos vorig jaar haar debuut in de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw.
Oktober 2012 zal zij in deze serie een hoofdrol zingen in de nieuwe opera Andreas Weent van Peter-Jan Wagemans
en ook in 2013 staat Karin geprogrammeerd in de zaterdagmatinee.
Met het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart zingt zij dan een speciaal voor haar geschreven deel in de Symfonie van Willem Jeths.

Karin Strobos schittert niet alleen in de opera. Zij koestert ook haar liefde voor de concerten, het lied en de kamermuziek.
In verschillende samenstellingen verzorgt zij optredens in binnen- en buitenland.
Zo vormt Karin een vast ensemble met Daria van den Bercken en Felicia van den End.
Met pianiste Else Sterk vormt zij al jarenlang een duo.
Ook treedt ze regelmatig op met het Cello Octet Amsterdam en met Sax & Stix.

Voor het seizoen 2012/2013 is Karin gevraagd om als solist te zingen met het Residentie Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Gelders Orkest.
In januari gaat zij op nieuwjaarstournee met het Noord Nederlands Orkest.
Tijdens het traditionele Bevrijdingsconcert op de Amstel, dat door de NOS live op televisie werd uitgezonden, had Karin Strobos in 2012 de eer om voor Koningin Beatrix te zingen.

Juli 2012 geschreven door de Nieuwsmakalaar

* Idomeneo
 (*Mozart)(Essen 14-12-2014 / Aalto Musiktheater Essen)(Idamantes)(mezzosopraan)