Saelens - Yves Saelens

Yves Saelens.jpg

tenor  


De Belgische tenor Yves Saelens studeerde na hogere pedagogische studies aan het Koninklijk Muziekconcervatorium in Brussel bij Dina Grossberger, en aan de Julliard School te New York bij Ed Zambara. In 1995 werd hij laureaat van het concours Nany Phillipart, en in 1997 kreeg hij de prijs van Jeugd & Muziek Vlaanderen toegekent. Hij won de eerste prijs bij de New York Oratorio Society Competition, en bij de Marilyn Horne Foundation Competition in Santa Barbera. In 1999 werd hij 2e laureaat bij de Salzburg International Mozart Competition. Door de Vereniging van de Belgische Muziekpers werd hij uitgeroepen tot Jonge Musicus van het jaar 2004. Yves Saelens deed mee aan meerdere Masterclasses, o.a. me Helmut Deutsch in De Munt.

Daarnaast was hij solistin vele cantates en oratoria in Europa, Noord-Amerika en Azie. Ook werkte hij mee aan cd-opnames van bekende opera`s en bracht hij solo cd´s uit met liederen van Beethoven, Schumann, Grieg en Strauss (Eufoda), steeds begeleid door de pianiste Inge Spinette.

Met de rol van Paolino in Il Matrimonio Segreto (Cimarosa) maakte hij zijn debuut bij de opera. Vanaf die tijd zong hij meerdere partijen uit het repertoire van Mozart. Hij zong in de bekende operahuizen van Frankrijk, Belgie, Luxemburg en Nederland en was te bewonderen in de Carnegie Hall New York, Het Konzerthaus Wien, Theater an der Wien, en in Tokio. Dit gebeurde onder de begeleiding van vele bekende dirigenten.


* Cosi fan Tutte (*Mozart)(Eindhoven 20-11-1999 / Stadsschouwburg / Opera Zuid)(Ferrando)(tenor)  

* L`Heure Espagnole (*Ravel)(Brussel 25-09-2001 / De Munt / La Monnaie)(Conzalve)(tenor)  

* Salomé (*R.Strauss)(Brussel 28-01-2012/ De Munt / La Monnaie)(Jood 2)(tenor)