Soffel - Doris Soffel

Doris Soffel.jpg

mezzosoppraan


Geboren op 12-05-1948 in Hechingen in Hohenzollern (Duitsland). Deze Duitse mezzosopraan ontwikkelde haar muziekale talenten aanvankelijk op de viool. Zij begon hiermee op 8 jarige leeftijd, en won prijzen bij "Jugend Musiziert" toen zij 12 & 15 jaar was. Zij vervolgde haar studie bij prof. Endres in München. In 1969 koos zij voor een zangstudie bij prof. Marianne Schech en ging verder met deze nieuwe carriere.

Al in het begin van haar loopbaan maakte zij kennis met de werken van Richard Wagner. Na de vertolking van een hoofdrol in Libersverbot (*Wagner) bij het Bayreuth Youth Festival, kreeg deze talentvolle mezzosopraan een uitnodiging van Wolfgang Windgassen (een wereldberoemd Wagnervertolker) voor de het Theater Baden Württemberg. Zij was verschillende jaren lid van de Stuttgard Opera. Rollen die zij op haar naam heeft staan zijn o.a. Octavia en Dorabella, Charlotte (*Massenet), en Carmen. Vooral de stukken voor coleratuur-sopraan (van Rossini, Donizetti en Bellini) maakten haar wereldwijd bekend. Zij inspireerde componisten zozeer dat er voor speciaal haar werk werd geschreven.

Doris Soffel vertolkte de prachtigste en meest veelzijdige rollen. De charismatische zangeres is heden ten daden en fenomeen in de operawereld, en heeft daarnaast een uitstekende reputatie als concertzanger. Jarenlang was zij te gast in de grote internationale operahuizen, zoals Berlijn, München,Wenen, Genève, Zürich, Milaan, Rome, Palermo, Londen, Parijs, Barcelona, Madrid, Lissabon, Brussel, Amsterdam, Kopenhagen, Stockholm, St. Petersburg, Praag, Budapest, Athene, New York.Tokyo, Hong Kong, San Paulo en Buenos Aires.

In 2004 zong zij de rol van Fricka (Das Rheingold & Die Walküre) in een nieuwe productie van de ring o.l.v. Edo de Waart in Amsterdam. Daarnaast werkte zij mee aan vele prachtige CD opnames (meer dan 50), video`s en TV programma`s


* Salomé (*R.Strauss)(Brussel 28-01-2012/ De Munt / La Monnaie)(Herodias)(mezzosopraan)