Tro Santafé - Silvia Tro Santafé

Silvia Tro Santafé

mezzosopraan  


Deze Spaanse is geboren in Valencia. Zij studeerde aan het Conservatorio Superior de Música in Valencia en ging daarna naar de Juilliard School in New York. In 1992 had zij haar opera debuut als Lucilla in La Scala di Seta (*Rossini) tijdens het Rossini Opera Festival in Pesaro. Hiervoor was zij al te zien als Cherubino in Santa Fé Opera House, Zerlina in Opera de Ovieo, Sesto in Giulio Cecare en als Massagiera in L´Orfeo (*Monteverdi) in Valencia.

Tro Santafé is een specialist in het bel canto repertoire, vooral van Rossini, maar ook Handel, Mozart en Massenet. Zij trad op in de Deutsche Oper Berlin, het Salzburg Festival, de Wiener Staatsoper, als Tolomeo in Guilio Cecare in de Nederlandse Opera, La Monnaie, Licceu Barcelona en de Zurich Opera. Dit allemaal onder de leiding van bekende dirigenten.

Sinds het seizoen 2009/2010 werd zij vooral bekend als vertolkster van de werken van Rossini. Zij begon als Rosina in Il barbiere di Siviglia bij de Washington National Opera, en zong in Madrid en Menorca, Zurich, Dresden, Duisburg, de Wiener Staatsoper en nog vele anderen steden. Zij gaf een concert en nam een CD op van Aureliano in Palmira (*Rossini) voor Opera Rara. In 2010/2011 was zij te zien als Rosina in Il barbiere di Siviglia, als Isabella in L`Italiana in Algeri en als Orsini in Lucrezia Borgia.

In het seizoen 2011/2012 zagen wij haar weer als Rosina in Il barbiere di Siviglia in het Grand Theatre de Geneve, de San Diego Opera en de Deutsche Oper Berlin. Als Orsini in Lucrezia Borgia stond zij op de planken van de Bayerische Staatsoper, in Budapest, La Monnaie en bij het Bratislava International Musik Festival. Bij de Opera de Oviedo zong zij als Oviedo in Don Carlos.


* L`Enfant et les sortilèges (*Ravel)(Brussel 25-09-2001 / De Munt / La Monnaie)(de theepot/libelle)(mezzosopraan)

* Lucrezia Borgia (*Donizetti)(Brussel 23-02-2013 / De Munt / La Monnaie/Cirque Royal)(Maffio Orsin)(alt)